Afgeknakte iep naar lab

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Onderzoek door het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk moet uitwijzen of de gemeente Amsterdam nalatigheid verweten kan worden bij het onderhoud van de iep, die dinsdag in de Amsterdamse Eerste Constantijn Huygensstraat spontaan afknapte.

De boom richte een enorme ravage aan. Vijf mensen, onder wie een baby, raakten gewond en twee auto's liepen aanzienlijke schade op.

Een groot aantal iepen in Nederland wordt momenteel bedreigd door de zogenaamde iepziekte.

Volgens een woordvoerster van stadsdeel Oud-West is er in juni nog een schouw geweest, waarbij alle bomen op ziekten zijn gecontroleerd. Een aantal bomen is toen afgekeurd en verwijderd.

“Maar deze boom was nog volledig in orde”, aldus de woordvoerster. “Althans aan de buitenkant. Aan de binnenkant kun je natuurlijk niet zo goed kijken.”

Als uit het onderzoek blijkt dat de gemeente nalatig is geweest in het onderhoud van de boom, dan is zij ook aansprakelijk voor de schade. De bij het ongeval betrokken personen kunnen deze dan verhalen op het verzekeringsfonds van de gemeente Amsterdam.

Bij gebleken aansprakelijkheid kunnen ook claims voor eventuele immateriele schade ingediend worden.

Voor prive personen gelden overigens dezelfde regels: wie zijn eigen boom niet goed onderhoudt, betaalt de schade. Maar wie geen WA(Wettelijke Aansprakelijkheid-)verzekering heeft, mag zelf voor de kosten opdraaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden