Afgedankte kleren uit Almere krijgen in Toscane tweede leven

Almere gaat samen met de Toscaanse stad Prato afgedankte kleding recyclen. De burgemeesters van de beide steden, Annemarie Jorritsma en Roberto Cenni, ondertekenen vandaag een intentieverklaring, een Lettera di Intenti, zo meldt de Nederlandse ambassade in Rome. In Almere wordt de kleding ingezameld en gesorteerd, waarna deze in Prato wordt verwerkt in de kledingindustrie.

Het bezoek van Jorritsma valt samen met een internationaal milieucongres. Daar wordt gesproken over grondstoffenschaarste, de economische gevolgen en praktische oplossingen.

In Almere zit het kledinginzamelpunt van het Leger des Heils. Het district rond Prato is vanouds een belangrijk centrum van de Italiaanse stoffen- en kledingindustrie. Het is nogal milieubelastend om die kleding helemaal naar Italië te vervoeren, maar daar zit toevallig ook Martin Havik, een Nederlandse ondernemer die de twee partijen aan elkaar kan koppelen.

Oud-profwielrenner Havik heeft eerder al met zijn bedrijf Re-Mo (Recycle Movement) oude uniformen van KLM-stewardessen verwerkt tot blauwe sjaals. Met zijn bedrijf ontwikkelt hij een volgsysteem waarmee klanten precies kunnen zien wie het product heeft gemaakt, waar de grondstoffen vandaan komen, maar ook wat de CO2-uitstoot was bij de productie en of er veel water is verbruikt. In 1984 maakte Havik deel uit van het team van de Italiaan Francesco Moser, die dat jaar de Ronde van Italië won. Diezelfde Moser is ook bij de ondertekening in Prato.

In Almere gaat jaarlijks 8 ton aan oude kleding in verzamelcontainers, zegt de Economic Development Board Almere (EDBA). Deze club van onder meer ambtenaren, ondernemers en Kamer van Koophandel, moet de werkgelegenheid in Almere bevorderen. Zo'n 25 tot 30 laaggeschoolde werklozen kunnen waarschijnlijk in het recyclebedrijf aan het werk.

Eerst moeten mensen het textiel voorsorteren. Dat is handwerk. Daarna vindt machinale sortering op kleur, dikte en materiaalsoort plaats. Vervolgens gaat de boel door de schredder. De vezels die overblijven worden opnieuw gesponnen tot garen en daarna gewoven tot doek, waarvan weer nieuwe kleding kan worden gemaakt.

Een belangrijk motief voor de kledingrecycling is dat de gemeente Almere binnen enkele jaren de kosten voor werkloze inwoners zelf moet gaan betalen, aldus de Development Board. Er is niet alleen een maatschappelijk nut vanuit de schaarste van grondstoffen, maar ook een simpel economisch motief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden