Affaire verpest dag van president Z-Korea

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Angstig dicht bij de Zuid-Koreaanse president Kim Young-sam vielen gisteren slachtoffers in de juridische afwikkeling van het schandaal rond de Hanbo-staalfabrieken. Het Hanbo-schandaal lijkt uit te groeien tot een van de ergste schandalen in het aan corruptie-affaires toch al zo rijk bedeelde land.

Het had voor de president een glorieuze dag kunnen worden. Het nieuws dat een van de 'genieën' achter wijlen de Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung is overgelopen naar het Zuiden, verloor echter zijn glans door het terugtreden van de minister van binnenlandse zaken, Kim Woo-suk, die nog dezelfde middag als verdachte in het Hanbo-schandaal werd verhoord. Dat schandaal draait om de duistere financiering van de inmiddels failliete Hanbo-hoogovens. Het project, dat aan elkaar hing van smeergelden en totaal onverantwoorde miljardenleningen, heeft de banken een strop van ruim tien miljard gulden bezorgd.

De nu teruggetreden Kim Woo-suk was van 1993 tot 1994 minister van constructie, en als zodanig betrokken bij de geflopte bouw van de Hanbo-hoogovens. Hij geldt als een van de naaste vertrouwelingen van president Kim Young-sam. Ook de voorzitter van de financiële commissie van het parlement, Hwang Byong-tae, die lid is van de Nieuw Korea-partij van de president, moest gisteren opdraven voor verhoor. Deze oud-ambassadeur in China zou smeergeld hebben aangenomen toen Hanbo een vestiging in China overwoog. De openbare aanklager maakte met zoveel woorden duidelijk, dat de beide politici vermoedelijk binnenkort gearresteerd zullen worden. Eerder deze week is een andere oude politieke kameraad van de president gearresteerd.

Rivaal

Schrale troost: datzelfde geldt voor een naaste medewerker van Kim Young-sams rivaal, Kim Dae-Jung, die gisteren eveneens werd verhoord. De man, Kwon Ro-gap, vice-voorzitter van de grootste oppositiepartij, had al eens toegegeven dat hij ruim anderhalve ton had aangenomen van Hanbo. Hij verdedigde zich met de opmerking dat het ging om een legale 'politieke contributie'. Later moest hij toegeven dat hij nog eens rond een ton had aangenomen van een lid van de regeringspartij, die al is gearresteerd in verband met de smeergeld-affaire.

Het onderzoek is nog maar net op gang, en de vraag is hoeveel hoge politici nog meer meegesleept worden in de val van de Hanbo-staalfabrieken, die vorige maand op de fles ging. Het staalconcern was onderdeel van de Hanbo-groep, een sub-topper in de door grote conglomeraten overheerste economie van Zuid-Korea. Premier Lee Soo-sung gaf gisteren te kennen dat hij het veld zou ruimen indien dat bevorderlijk was voor een herstel van het aanzien van de politiek. Volgens waarnemers was dat vooral een dramatisch gebaar van de premier, en vertolkte hij niet zozeer een voornemen.

Kleerscheuren

Maar ook president Kim Young-sam lijkt het Hanbo-schandaal niet zonder kleerscheuren door te komen. De president, die in 1992 aan de macht kwam met de belofte van een grote schoonmaak, heeft inderdaad een reeks van veroordelingen mogelijk gemaakt in verband met gigantische corruptie-schandalen rond de chaebols, zoals de grote concerns genoemd worden. Zelfs twee voormalige presidenten werden vorig jaar veroordeeld tot boetes van honderden miljoenen guldens voor het aannemen van steekpenningen, van giganten als Daewoo en Samsung.

Toch geloven weinig Koreanen dat Kim zelf wel schone handen heeft. De wijze waarop hij in december een aantal draconische arbeidswetten door het parlement joeg en zijn aanpak van de stakingen die daarop volgden, deed zijn imago weinig goed. De val van zijn politieke vrienden in het Hanbo-schandaal zal Kims populariteit niet ten goede komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden