Afdeling in Vught dicht bij gebrek aan terroristen

De terroristenafdeling van de extra beveiligde gevangenis in Vught wordt opgeheven, vanwege een te klein aantal gevangenen. De Rotterdamse gevangenis 'De Schie' is dan de enige penitentiaire inrichting in Nederland met zo'n afdeling.

Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) aan de Tweede Kamer.

Op een terroristenafdeling verblijven verdachten of veroordeelden van een terroristisch misdrijf of gedetineerden die voor of tijdens detentie radicale boodschappen hebben verkondigd of verspreid. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, zit vast in Vught.

De eerste terroristenafdeling is in 2006 opgericht in Vught om rekrutering en radicalisering binnen de gevangenismuren tegen te gaan. In 2007 volgde de afdeling in 'De Schie' te Rotterdam. Tussen 2006 en 2010 verbleven in totaal dertig gedetineerden op een van deze afdelingen. Vanwege die geringe bezetting zal de Vughtse afdeling worden gesloten en worden die gevangenen naar Rotterdam overgeplaatst.

Daarnaast schrijft Teeven dat gedetineerden die op een terroristenafdeling zitten in de toekomst elk jaar worden getoetst of ze voldoende zijn gederadicaliseerd. In zeer uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden kunnen deze gedetineerden dan in aanmerking komen voor plaatsing op een 'normale' afdeling. De toetsing zal plaatsvinden door onder anderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, het Gedetineerden Recherche Informatiepunt, het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen. Ook wordt per gedetineerde bekeken op welke manier hij of zij in de samenleving kan terugkeren.

Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum blijkt dat de terroristenafdeling een positieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van radicalisering en rekrutering binnen gevangenissen. "Maar tegelijkertijd biedt het hoge beveiligingsniveau van de terroristenafdeling weinig ruimte voor resocialisatie."

De staatssecretaris wil daarmee voorkomen dat gedetineerden langer op de terroristenafdeling verblijven dan noodzakelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden