AfD-voorzitter Frauke Petry scheidt zich af

Frauke Petry kondigt onverwacht aan geen deel uit te willen maken van de nieuwe AfD-fractie in de Duitse Bondsdag. Beeld REUTERS
Frauke Petry kondigt onverwacht aan geen deel uit te willen maken van de nieuwe AfD-fractie in de Duitse Bondsdag.Beeld REUTERS

De partijvoorzitter van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, heeft de dag na de Duitse verkiezingen bekendgemaakt geen deel uit te willen maken van de nieuwe AfD-fractie in het parlement. De AfD won zondag bijna 13 procent van de stemmen en komt voor het eerst in de Bondsdag.

Redactie

Door de positieve verkiezingsuitslag voor het AfD is Petry zelf ook gekozen als parlementslid, met name in haar thuisregio Saksen haalde de partij veel stemmen op. Petry neemt nu plaats in de Duitse Tweede Kamer als eenmansfractie. Volgens analisten moest Petry de afgelopen maanden steeds verder terrein geven aan de meer radicale vleugel binnen de AfD.

Petry stond sinds 2015 aan het roer bij de AfD, nadat zij de eerste voorzitter van de partij, Bernd Lucke, aftroefde in een strijd om het partijleiderschap. Onder haar leiding veranderde de AfD-koers van anti-Europa naar anti-immigratie; de vluchtelingenkwestie gaf haar partij een duw in de rug.

Petry (41) lag al langer overhoop met hooggeplaatste partijgenoten, en dan met name lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel. De scheidend partijvoorzitter vocht een interne machtsstrijd uit om de inhoudelijk te varen koers van de AfD. Petry wilde het extreem-rechtse geluid binnen de AfD afzwakken, en pleitte er bijvoorbeeld voor partijleden die er extremistische standpunten op nahielden buiten de partij te houden om meer gematigde kiezers aan te spreken.

Kritiek

Zo wilde Petry Björn Höcke, de afdelingsleider van de AfD in Thüringen, schorsen nadat hij het Holocaustmonument in Berlijn een 'schande' noemde en er voor pleitte de Duitse 'herinneringscultuur' een draai van '180 graden' te geven: in plaats van de misdadigers zouden de helden van vroeger herdacht moeten worden. Het leidde tot een slepend intern conflict, wat uiteindelijk resulteerde in het aanblijven van Höcke en Petry fikse kritiek opleverde vanuit de rechterflank binnen de AfD.

Ook zei de scheidend partijvoorzitter eerder de AfD in aanloop naar de verkiezingen van 2021 klaar te willen stomen om te gaan meeregeren, terwijl lijsttrekkers Gauland en Weidel zich juist voor hebben genomen felle oppositie te gaan voeren in de Bondsdag.

“Een anarchistische partij kan succesvol zijn in het voeren van oppositie, maar het kan kiezers geen geloofwaardig aanbod van regeren doen”, zei Petry maandag tijdens een persconferentie over haar afscheiding van de partij, waarna zij de zaal zonder verdere vragen te beantwoorden verliet.

Verbaasd

Haar collega Jörg Meuthen, co-voorzitter van de AfD, verontschuldigde zich verbaasd tegenover de journalisten over het plotselinge vertrek van Petry. "Dit is niet met ons afgesproken'', aldus Meuthen. Meuthen verweet Petry dat ze door publiekelijk afstand te nemen van de lijsttrekkers, zich onaanvaardbaar opstelde. Journalisten vroegen of de AfD nu is opgesplitst. Gauland zei dat hij dacht dat Petry in haar eentje op pad gaat en dat de AfD-parlementariërs niet achter haar aan gaan.

Lees ook: De Duitse anti-immigratiepartij heeft een identiteitsprobleem

Lees ook: Schandalen lijken de AfD niet te deren

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden