Afbreekbaar patatbakje geen succes

Frietbakjes gemaakt van aardappelzetmeel, die na gebruik volledig in compost kunnen worden omgezet, zijn commercieel nog geen groot succes.

HANS DE PRETER

De frietbakjes van de firma SunTray, die werden ontwikkeld als alternatief voor het milieu-onvriendelijke plastic bakje, zijn het afgelopen jaar bij de fast-foodsector in Nederland geïntroduceerd. De reacties op 'het eerste snackbakje dat zichzelf opruimt' zijn wisselend. Ze zijn duurder dan de plastic snackbakjes, terwijl ze ook lastiger zijn op te stapelen. Toch zijn er inmiddels al wel miljoenen van verkocht en de verwachting van Avebe, het zetmeelconcern uit Oost-Groningen dat de grondstof voor het bakje maakt en dat eigenaar is van SunTray, is dat het bakje zeker toekomst heeft. “Er bestaat voor het plantaardige bakje veel belangstelling uit de hoek van cateringbedrijven. Ook neemt de vraag toe door de groter wordende heffingen op het gebruik van kunststof, vooral in Duitsland. En technologisch gezien is de produktie van het milieuvriendelijke bakje, dat voor honderd procent biologisch afbreekbaar is, beter onder controle”, zo blijkt uit het deze week gepubliceerde jaarverslag van Avebe.

“We zien zeker een markt voor de bakjes, al gaat het minder hard dan we dachten. Maar we denken dat we onze investeringen in SunTray binnen drie tot vier jaar terugverdienen”, aldus ir. J. Poutsma. Hij is voorzitter van de directie van Avebe.

Avebe verwerkt aardappelen, tarwe en tapioca tot zetmeel en tot zetmeelderivaten. Het bedrijf, een coöperatie van bijna zesduizend akkerbouwers en met 2600 medewerkers, is het grootste aardappelzetmeelconcern in heel Europa. Avebe is voortdurend op zoek naar nieuwe toepassingen voor het uit fabrieksaardappelen en tarwe gewonnen zetmeel. Behalve aan het frietbakje werkt de research-afdeling van Avebe ook aan andere bio-plastics. Zo kwam er dit jaar een biologische slokdarm-afsluiter voor geslacht vee op de markt. “Het gaat nog niet echt hard, maar er zijn zeker mogelijkheden voor bio-plastics”, aldus Poutsma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden