af met fatwa’s

Haatimams proberen de aandacht te trekken met gepeperde uitspraken. Een Saoedische imam wil nu zelfs de moskee in Mekka afbreken.

Saoedische haatimams hebben wel iets van populistische politici. Net als zij proberen ze geregeld het nieuws te halen met gepeperde uitspraken. Momenteel is er een competitie aan de gang tussen imams met als inzet wie de hardste banvloeken kan uitspreken over vermenging van de seksen in het openbare leven.

De imam Abd Al-Rahman Al-Barraak lukte het om de discussie extra peper te geven, door tot moord op te roepen. In een fatwa noemde hij iedereen die pleitte voor vermenging van de seksen tot een afvallige moslim, die volgens de sharia ter dood moet worden gebracht, behalve als hij tot inkeer komt.

Die fatwa was raak, want hij leek rechtstreeks gericht tegen koning Abdoellah van Saoedi-Arabië. Die immers had zojuist een hypermoderne universiteit laten openen, waar mannen en vrouwen samen in dezelfde laboratoria werken. De koning aanvallen, hem ongelovig noemen, er is een Arabische uitdrukking die daartegen waarschuwt: blijf met je poten af van het voortplantingsorgaan van de leeuw.

Niet mis dus, die fatwa, toch zag collega sjeik Joesoef Al-Ahmad kans om Barraak te overtreffen. Op een religieuze tv-zender pleitte hij voor de totale afbraak van de heilige moskee in Mekka, waar de jaarlijkse hadj plaatsvindt, de rondgang rondom het vierkante gebouwtje de Kaabah, met de heilige zwarte steen. Zijn bezwaar tegen het huidige gebouw is dat daar de verfoeide vermenging der seksen gewoon optreedt bij een van de heiligste rituelen die de islam kent, de rondgang rondom de Kaabah. En dat nog wel in de vrij schaarse kleding, die de pelgrims, mannen en vrouwen dragen in de gewijde toestand van ihraam.

De sjeik denkt het probleem op te lossen met een totale verbouwing. Er moet een ronde moskee komen van tien, twintig, misschien wel dertig verdiepingen. Het blijft onduidelijk of hij ook dertig extra-kaabahs wil laten bouwen. Zijn plannen hebben zijn naamsbekendheid wel goed gedaan. Op de website Arabiya.net stonden 800 reacties, samen te vatten met één woord: knettergek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden