AEX zakt verder weg

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zakte woensdagmiddag verder in het rood op een vrij rustige handelsdag. Beleggers zijn vooral in afwachting van de steunmaatregelen voor de economie die de Federal Reserve tegen het einde van de handelsdag in New York bekendmaakt.

Een uur voor het slot stond de AEX-index 0,7 procent lager op 339,55 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven koerste 0,1 procent lager op 591,81 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 0,3 procent omlaag.

Marktkenners gaan ervan uit dat de Fed 500 miljard dollar in de economie pompt door obligaties op te kopen. Met het eerste steunpakket gaf de Fed 1,7 biljoen dollar (1200 miljard euro) uit aan onder meer het opkopen van obligaties.

Wall Street

Ook op Wall Street besloten beleggers hun kruit droog te houden totdat de exacte omvang van de steun en de termijn waarin die wordt uitgegeven duidelijk worden. De graadmeters zakten tot 0,3 procent. Beter dan verwachte cijfers, onder meer over de banenmarkt, werden genegeerd.

Volgens beleggingsstrateeg Koen De Leus van zakenbank KBC zal er ook worden gekeken naar een eventuele inflatiedoelstelling. ,,Als de Fed die afgeeft, dan zal de steun aanhouden totdat het doel bereikt is.''

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal stond in de AEX op een winst van 1,1 procent. Beleggers redeneerden dat de steun van de Fed moet leiden tot economische groei, waarvan het concern als een van de eersten zou moeten profiteren. Randstad won 1,7 procent.

Société Générale en BMW zorgden nog enigszins voor sensatie. De Franse bank presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht met een winstverdubbeling tot 896 miljoen euro. Het concern liet bovendien weten geen kapitaalverhoging nodig te hebben om te voldoen aan de nieuwe bankregels van het Basel III-akkoord. Société Générale won in Parijs 2,9 procent.

BMW

De Duitse autofabrikant BMW verelfvoudigde de winst in het derde kwartaal tot 874 miljoen euro. Het aandeel daalde echter 1,6 procent in Frankfurt omdat de prognose voor de winstmarge tegenviel. BMW verhoogde die verwachting naar meer dan 7 procent, terwijl analisten voor de bijstelling al uitgingen van 7,4 procent.

De euro noteerde 1,4010 dollar in vergelijking met 1,4035 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden