'AEX volgt Wall Street omhoog'

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index opent donderdag een vol punt hoger. De Europese beurzen volgen Wall Street, waar woensdag een eerdere daling aan het einde van de handel meer dan goed werd gemaakt, zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

,,Wall Street werd woensdag geregeerd door de dollar. Die steeg eerst flink in waarde, waardoor de koersen daalden. Tegen het einde van de handelsdag ging de dollarkoers juist weer omlaag, waarna de aandelenkoersen zich flink herstelden.''

Donderdag wordt bepaald door de ontwikkelingen op de G20-top, die in Zuid-Korea begint. Koenders verwacht daar weinig opzienbarend nieuws te horen en denkt niet dat er spijkers met koppen worden geslagen. De handelsdag wordt rustig. In de Verenigde Staten is het Veteranendag. Er komen geen economische data en de obligatiemarkt is gesloten.

Verliezen

Woensdag stond de AEX-index aan het slot van de handel 0,5 procent lager op 346,09 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 0,9 procent tot 594,19 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,5 procent.

De aandelenbeurzen in New York noteerden aan het einde van de handelsdag op een plus van 0,1 procent bij 11.357,04 punten. De S&P 500-index won 0,4 procent op 1218,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent hoger op 2578,78 punten.

Aegon

Beleggers in Amsterdam kregen donderdag voorbeurs een keur aan bedrijfsnieuws voorgelegd. Verzekeraar Aegon wist in het derde kwartaal een forse winststijging te realiseren. De onderliggende winst steeg met ruim een vijfde tot 473 miljoen euro. Het resultaat was flink beter dan analisten hadden verwacht.

Bouwbedrijf Heijmans voerde in het derde kwartaal eveneens de winstgevendheid op en haalde een operationele winstmarge van ongeveer 2 procent tegen circa 1 procent in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf handhaafde de verwachting dat dit jaar met winst wordt afgesloten.

Herstel

Advies- en ingenieursbureau Arcadis kwam met cijfers die vrijwel overeenkwamen met de prognoses van analisten. Technologiebedrijf TKH Group zag de resultaten in het derde kwartaal verbeteren en heeft de winstverwachting voor 2010 aangescherpt.

Kabelbedrijf Draka liet weten dat het herstel in de sector aan kracht heeft gewonnen en zei te verwachten 2010 af te sluiten met een nettowinst van 50 tot 55 miljoen euro tegen 48,3 miljoen euro vorig jaar.

Lelijke eendjes

Automatiseerder Ordina en papierproducent Crown van Gelder waren de lelijke eendjes tussen de zwanen op donderdag. Ordina haalde een omzet die lager lag dan vorig jaar, hoewel op kwartaalbasis wel sprake was van een verbetering. Het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden.

Crown van Gelder meldde dit jaar enkele miljoenen euro's verlies te zullen lijden. Het bedrijf weet nog niet de gestegen grondstofprijzen geheel door te berekenen. Verder kwamen nog Wereldhave, RoodMicrotec en OctoPlus met overwegend positieve cijfers. De resultaten van Grontmij vielen licht tegen.

De euro was donderdagochtend 1,3780 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag was dat nog 1,3725.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden