AEX verliest in afwachting rentebesluit

(Novum/Betten) - Op Euronext Amsterdam is de AEX dinsdag 0,2% lager gesloten in afwachting van de rentebeslissing van de Federal Reserve. Gedurende de dag wist de index licht hoger te noteren, maar in het laatste anderhalf uur stond de index onder druk.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de rente in de Verenigde Staten voor het eerst sinds zeventien bijeenkomsten onveranderd zal blijven, wordt een verrassing niet uitgesloten. Wall Street noteerde bij het slot van de handel in Amsterdam licht hoger ondanks een hoger dan verwachte toename van de arbeidskosten.

De AEX eindigde 0,89 punt lager op 450,20, een verlies van 0,2%. Ook de Midkap verloor 0,2%, de index raakte 1,28 punt kwijt op 568,05. Europa toonde een verdeeld beeld met een verlies van 0,1% voor Londen en een winst van 0,2% voor Parijs en 0,4% voor Frankfurt. Een euro kost USD 1,2833.

Zeven AEX-fondsen wisten hoger te sluiten, een onveranderd en zestien lager. Rodamco Europe, dat volgende week maandag met halfjaarcijfers komt, was de grootste stijger met 1,3%, gevolgd door KPN (0,85%) en Reed Elsevier (0,8%). Bij de verliezers leidde Getronics (3,5%), gevolgd door Buhrmann (3,0%) en Hagemeyer (1,9%0.

KPN eindigde EUR 0,08 hoger op EUR 9,52. Het telecombedrijf maakte voorbeurs de overname van CSS Telecom bekend. CSS Telecom was tot 2002 onderdeel van het ter ziele gegane CSS Holding.

Getronics sloot EUR 0,18 lager op EUR 4,93 en bereikte eerder op EUR 4,77 het laagste punt sinds mei 2003. In de afgelopen acht sessies is het aandeel 40% kwijtgeraakt. Credit Suisse heeft het koersdoel voor het aandeel verlaagd van EUR 7,50 naar EUR 4,25 en het underperform-advies gehandhaafd.

Heineken steeg EUR 0,15 naar EUR 36,20. De bierbrouwer heeft maandag nabeurs bekendgemaakt een boekwinst van EUR 279 miljoen te behalen op de verkoop van grond en gebouwen van de brouwerij in het Spaanse Sevilla. Dit komt neer op zo'n EUR 0,57 per aandeel.

Hagemeyer eindigde EUR 0,07 lager op EUR 3,58. Morgen komt het handelshuis met de halfjaarcijfers. Analisten houden er rekening mee dat het bedrijf de doelstellingen voor korte termijn gaat verhogen.

Bij de Midkap-fondsen zijn tien fondsen hoger gesloten, twee onveranderd en dertien lager. Hunter Douglas (2,1%), Oce (1,8%) en Van der Moolen (1,1%) zijn de grootste stijgers, terwijl Pharming (-3,8%), USG People (2,3%) en Randstad (1,7%) de grootste dalers waren.

Wessanen verloor EUR 0,08 op EUR 11,01. Het voedingsmiddelenbedrijf komt morgen met tweedekwartaalcijfers en analisten verwachten weinig goeds: opnieuw teleurstellende cijfers en een neerwaartse bijstelling van de doelstellingen voor dit jaar.

Op de lokale markt eisten Wegener en Laurus de aandacht voor zich op. Wegener publiceerde volgens analisten tegenvallende kwartaalcijfers en noteerde tussentijds 17,8% lager, de grootste procentuele koersdaling sinds dit vanaf begin 1992 is bijgehouden.

De krantenuitgever maakte voorbeurs een veel lagere winst bekend dan waar analisten op hadden gerekend. Met name de advertentie-inkomsten vielen tegen en ook het AD Nieuwsmedia-project levert nog niet de resultaten waarop werd gehoopt. Er gingen vandaag 1,3 miljoen stukken Wegener om, ruim vijftien maal het 10-daags gemiddelde. Het aandeel sloot EUR 1,34 of 12,4% lager op EUR 9,50.

Laurus, eigenaar van Super de Boer, raakte EUR 0,12 ofwel 5,2% kwijt op EUR 2,20. Eerder bereikte het aandeel op EUR 2,19 het laagste koersniveau sinds voorloper De Boer Winkelbedrijven in 1998 naar het Damrak trok.

Kredietverzekeraar Euler Hermes wil niet langer leveranciers van Laurus verzekeren voor hun kredietrisico's. Volgens Laurus speelde de verzekeraar een 'geringe rol' bij de verzekering van leverancierskredieten, maar na de publicatie van het bericht stond het aandeel onder druk met oplopende omzetten. De omzet in het aandeel kwam uit op 557.000, bijna 2,5 maal het daggemiddelde.

Grontmij eindigde de dag 3,3% hoger op EUR 67,15 dankzij een buy-advies van Van Lanschot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden