AEX stabiel na vlakke opening Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam hield donderdag zijn winst vast, na een vlakke opening van Wall Street. Gunstige macrocijfers uit de Verenigde Staten boden tegenwicht.

Beleggers zullen scherp letten op wat Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, om 16.00 uur tegen de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat gaat zeggen. Beleggers hopen daaruit te kunnen afleiden of de Federal Reserve de rente verder gaat verlagen.

De AEX steeg kort na de opening van Wall Street 0,3 procent tot 445,66 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg met 1,4 procent tot 605,64 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,3 tot 0,7 procent vooruit.

Werkloosheidsuitkering

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam vorige week uit op 348.000. Dat is weliswaar meer dan de 347.000 aanvragen waarop economen hadden gerekend, maar minder dan de 357.000 in de voorafgaande week.

Beleggers kregen voorbeurs een stroom aan jaar- en kwartaalcijfers te verwerken. ,,Positieve resultaten werden beloond, maar de angst is nog niet uit de markt'', aldus vermogensbeheerder René Bastiaenen van Eureffect.

Zurich Financial

Een aantal belangrijke financiële fondsen kwam in de rest van Europa met jaarraportages. De Nederlandse financials profiteerden eerst van meevallende cijfers van de Zwitserse verzekeraar Zurich Financial, maar deze aandelen waren later niet meer gewild door slechte berichten van de Zwitserse bank UBS. UBS boekte vorig jaar een nettoverlies en gaf aan nieuwe afschrijvingen te moeten doen wegens blootstelling aan risicovolle beleggingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

UBS ging op de beurs in Zürich met 6,4 procent onderuit. In de AEX daalden Aegon en ING met respectievelijk 1,1 en 1,3 procent. Fortis leverde 0,2 procent in.

Uitzendconcern Randstad

Uitzendconcern Randstad was blikvanger met een winst van 4,9 procent in de AEX. Beleggers waren verheugd over de goede kwartaalcijfers. Bovendien is de koers van het fonds de afgelopen tijd zwaar afgestraft, stelde handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

De rest van de uitzendsector profiteerde van het goede nieuws van Randstad. Hoofdfonds Vedior, dat zal worden overgenomen door Randstad, won 3,9 procent. USG stond met een plus van 3,6 procent bovenaan de MidKap.

Beleggingsadvies

Wolters Kluwer en Reed Elsevier gingen respectievelijk met 2,1 en 0,8 procent naar beneden. De uitgevers hadden last van een verlaging van het beleggingsadvies door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Nutreco behoorde met een winst van 3,6 procent tot een belangrijke stijger in de MidKap. Het dier- en visvoederbedrijf heeft vorig jaar een recordomzet geboekt. De nettowinst steeg met bijna 8 procent. Wel kampt het bedrijf met hogere grondstofprijzen.

Staatsobligaties

De Europese staatsobligaties daalden donderdag sterk door de winsten op de aandelenmarkten. Beleggers op de obligatiemarkt aarzelden om in te stappen. Het rentetarief op de tienjarige Duitse Bundfuture steeg boven de 0,4 procent, na speculaties dat de Fed de rente vermoedelijk minder sterk zal verlagen als verwacht. De toonaangevende future daalde van 116,12 naar 115,92.

De euro stond donderdagmiddag op 1,4580 dollar tegen 1,4570 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden