AEX sluit nipt hoger na volatiele dag

(Novum/Betten) - Op Euronext Amsterdam is de AEX dinsdag na een volatiele handelsdag nipt hoger gesloten, terwijl het merendeel van Europa in de min eindigde.

De AEX dook bij opening omlaag om gedurende de ochtend weer op te kruipen. 's Middags kreeg de index klappen door een afname van het consumentenvertrouwen in de VS en gematigde vooruitzichten van telecom- en netwerkproducent Nokia. De Amerikaanse huizenmarkt kreeg wel te maken met een meevaller, waardoor de AEX het hoofd boven water hield.

De AEX-index noteerde bij de slotbel 0,03% hoger op 478,49 punten, terwijl de Midkap-index 0,4% moest inleveren op 623,11. De Smallcap-index viel met 0,6% terug tot 645,87. Elders in Europa eindigde Londen 0,4% lager, Parijs 0,05% in de min, verloor Frankfurt 0,3% en de DJ Stoxx50 0,1%.

Bij de hoofdfondsen eindigde TomTom als grootste daler, met een min van bijna 4%. Akzo Nobel verloor 1,7%. De grootste winnaar was Getronics, dat echter dit jaar nog steeds de grootste verliezer is onder de hoofdfondsen. ING steeg na zeven verliessessies dinsdag weer 0,75%.

Akzo Nobel was een grote verliezer. Pfizer heeft besloten te stoppen met de samenwerking met Akzo Nobel-dochter Organon voor de ontwikkeling van asenapine, een nieuw middel tegen schizofrenie en manische depressies. De beursgang van Organon ligt nog steeds op schema, zo liet Akzo weten.

Philips daalde 0,04%. Het concern zal Sound Solutions verkopen aan het Japanse D&M Holding. Een overnamesom is niet bekendgemaakt. De omzet bij dit onderdeel bedroeg EUR 120 miljoen in 2005.

Bierbrouwer Heineken (+0,2%) heeft Asia Pacific Breweries (APB), waarin het een 42%-belang heeft, gedagvaard. Heineken dagvaardt APB wegens de benoeming van de regiodirecteur China. Ook de andere partner in de joint venture, Fraser and Neave, heeft een dagvaarding van Heineken ontvangen.

De Midkap herbergde bij de slotbel 13 dalers en 10 stijgers, twee fondsen eindigden onveranderd. Bouwer BAM was de grootste daler met een min van 3,25%. LogicaCMG steeg uiteindelijk zo'n 1,2%.

Op de lokale markt won Jetix Europe 2,5%. De uitbater van kindertelevisiekanalen in Europa zag de nettowinst over het gebroken boekjaar 2005/06 met 285% stijgen tot EUR 23,4 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden