AEX sluit net boven 500-puntengrens

AMSTERDAM (ANP) - Een ingreep op de Chinese financiële markten heeft dinsdag tot forse koersdalingen op de Europese beurzen geleid. De belangrijkste indices gingen meerdere procenten omlaag. Een teleurstellend cijfer over de Amerikaanse economie maakte de stemming niet veel beter.

De AEX in Amsterdam ging de dag uit met een verlies van 10,84 punten ofwel 2,1 procent op 500,33 punten. Kort voor het slot stond de index zelfs even onder de grens van 500 punten, die begin dit jaar werd beslecht. Op het laatste moment krabbelde de graadmeter echter weer wat op.

Met de MidKap ging het nog minder. De index van middelgrote fondsen dook onder de 700 punten en bleef daar ook. De slotstand bedroeg 696,22 punten, een verlies van 23,83 punten (3,3 procent). De belangrijkste graadmeters elders in Europa ging het nog slechter af dan de AEX. De CAC-index in Parijs en de DAX in Frankfurt gingen beide met 3 procent omlaag. De index op de Londense beurs, de FTSE, verloor 2,3 procent.

Maatregel

De koersverliezen hingen voor een groot deel samen met een maatregel die de Chinese autoriteiten deze week hebben doorgevoerd. De ingreep voorziet in het instellen van een speciale eenheid die het illegaal verhandelen van aandelen moet tegengaan. Directe aanleiding vormden de sterke koersstijgingen in China van de afgelopen tijd.

Volgens analist Leon Cornelissen van onderzoeksbureau Iris heeft Peking zijn toevlucht gezocht tot een effectief middel om enige rust te brengen op de Chinese financiële markten, waar de indices dinsdag zo'n 9 procent daalden. Hij sprak van wat ,,olie op de golven''. Van een fundamentele verandering in de Chinese economie is volgens Cornelissen echter geen sprake.

Wereld

Dit nam niet weg dat de koersdalingen in China stevig uitwaaiden over de rest van de wereld. In Londen kregen met name concerns die actief zijn in grondstoffen het voor de kiezen. Juist deze bedrijven doen het de laatste tijd erg goed, omdat ze veel van hun producten in China kunnen afzetten.

De stemming op de Europese beurzen werd nog minder toen een teleurstellend cijfer binnenkwam over de orderontvangst voor duurzame goederen in de Verenigde Staten. Dat zorgde ook op Wall Street voor stevige koersverliezen. Na de publicatie van een meevallend cijfer over het consumentenvertrouwen trad enig herstel op, maar ook in New York waren de verliezers duidelijk dominant.

Prognoses

In de AEX stond Rodamco Europe onderin. Maandag leverde dat fonds ook al in na teleurstellende prognoses bij de jaarcijferpresentatie. Verder moest ABN Amro er aan geloven. Dat had te maken met de aanval die hedgefunds op de bank hebben ingezet. Hekkensluiter was handelshuis Hagemeyer, dat 6 procent van zijn marktwaarde in rook zag opgaan.

Bij de lokale fondsen waren er zowaar een paar stijgers te bespeuren. Imtech won 0,2 procent na de publicatie van zijn jaarcijfers. Ook op de cijfers van voedingsbedrijf Wessanen (plus 2 procent) werd positief gereageeerd. Elektronicabedrijf Neways Electronics won zelfs meer dan 6 procent. Smit Internationale, dat in de problemen zit door stakingsacties bij zijn sleepdiensten, verloor 5,4 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3250 dollar, tegen een slot van 1,3155 op maandag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden