AEX sluit na weifelende sessie onveranderd

(Novum/Betten) - Op Euronext Amsterdam is de AEX-index woensdag nagenoeg onveranderd gesloten. Een sterker dan verwachte toename van de Amerikaanse inflatie zette de Amsterdamse beurs in eerste instantie onder druk. Nadat Wall Street echter hoger van start ging, krabbelde de AEX weer op.

De hoofdindex eindigde uiteindelijk 0,11 punt hoger op 412,98 punten. De Midkap steeg 0,2% tot 524,29 punten en de Amsterdam Small Cap Index sloot 0,1% hoger op 570,31 punten. In de rest van Europa was het slotbeeld verdeeld. Londen verloor 0,1% en Parijs 0,05%. Frankfurt wist daarentegen 0,2% te winnen. De euro noteerde rond het slot van de Europese markten 0,7% hoger op USD 1,2624. De Dow Jones-index en de Nasdaq noteerden 0,5% hoger.

In de Verenigde Staten is de index voor de consumentenprijzen (CPI), exclusief voeding en energie, in mei met 0,3% gestegen ten opzichte van de voorafgaande maand. Economen gepolst door Thomson Financial hadden erop gerekend dat de onderliggende inflatie op 0,2% zou uitkomen.

De standaard consumentenprijzenindex, waarin voeding en energie wel zijn meegewogen, liep in mei met 0,4% op. Dat was conform verwachting. Door inflatiecijfers die dinsdag en woensdag zijn bekendgemaakt rekent de markt op een volgende rentestap van 25 basispunten tijdens de volgende Fed-bijeenkomst op 29 juni.

Van de 25 AEX-fondsen sloten er twaalf hoger en dertien lager. Hagemeyer, dat dinsdag nog 4,8% lager sloot, was met een winst van 2,5% op EUR 3,27 de grootste stijger. De handelsonderneming heeft het Zweedse bedrijf Cardi overgenomen, dat gespecialiseerd is in accentverlichting voor het uitlichten van etalages. Een overnameprijs voor het bedrijf, dat vorig jaar een omzet behaalde van zo'n EUR 7 miljoen, is niet bekendgemaakt.

Aegon en Numico volgden in de stijgerslijst met winsten van 2,2%. Aan de dalende kant waren TomTom (-3,6%), TNT (-1,7%) en Vedior (-1,3%) te vinden.

Akzo Nobel eindigde 0,2% hoger op EUR 39,85. Bestuursvoorzitter Hans Wijers van het chemie- en farmacieconcern wil na de naderende afsplitsing van de farmacieactiviteiten weer groeien naar de EUR 13 miljard aan omzet die het bedrijf in 2005 inclusief Organon en Intervet had. Wijers deed zijn uitspraken in een interview met de Duitse editie van de Financial Times.

In de Midkap was Pharming veruit de grootste stijger met een winst van 7,2% op EUR 3,14. Het biotechnologiebedrijf heeft het groene licht gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor de verdere ontwikkeling van toepassingen van zijn belangrijkste product, de zogeheten C1-remmer.

Sectorgenoot Crucell volgde met een winst van 3,1%, terwijl Aalberts en USG People 2,4% wisten te winnen. Grootste dalers binnen de Midkap-index waren BAM (-2,4%) en Univar (-2,35%).

Endemol steeg 0,8% op EUR 12,40. Het entertainmentbedrijf heeft een opvolger gevonden voor bestuursvoorzitter Joaquim Agut Bonsfills, die vorige week geheel onverwacht aankondigde de televisieproducent te verlaten wegens priveredenen. Elias Rodriguez-Vina Cancio is, net als Agut Bonfills, afkomstig van meerderheidsaandeelhouder Telefonica, dat 77,68% van de aandelen in Endemol bezit.

Econosto eindigde 3,4% hoger op EUR 4,55, nadat de technische groothandel bekendmaakte zijn handtekening te hebben gezet onder een van de grootste orders uit de geschiedenis van het bedrijf. Het gaat om een Russisch contract ter waarde van 'enkele tientallen miljoenen dollars' waarvoor Econosto begin mei al de intentieverklaring tekende.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden