AEX sluit hoger na sterke groeicijfers VS

(Novum/Dow Jones) - De Amsterdamse beurs is donderdag duidelijk hoger gesloten. "We stonden de hele dag al wel licht in de plus, maar het echte vuurwerk begon pas na de tweede raming van de economische groei in de Verenigde Staten", aldus een vermogensbeheerder.

Die werd kort voor de opening van Wall Street bijgesteld tot 3,3% in het tweede kwartaal, van de eerste schatting van 1,9%. Dat was ruim boven de verwachte bijstelling tot 2,7%. Op de slotbel noteerde de AEX een plus van 1,2% op 411,13 punten, de Midkap dikte met 1,2% aan tot 582,84 punten en de Smallcap eindigde 0,6% in de plus op 520,17 punten.

"Het was dus duidelijk het macroplaatje wat het vandaag deed, de zorgen over de kredietcrisis zijn weer wat naar de achtergrond geraakt", aldus Raymond Lesparre, vermogensbegeerder bij International Asset. Hij wijst er daarbij wel op dat de kredietcrisis een "veenbrand" blijft, die onverwacht weer de kop op kan steken.

De markt in Amsterdam verwerkte donderdag een stroom aan bedrijfsresultaten. Zo kwamen het AEX-fonds Ahold, de toekomstige AEX-speler en huidige Midkapper Koninklijke BAM Groep, en Vopak met cijfers naar buiten. Ook publiceerden de kleinere fondsen Macintosh (-1%), Oncomethylome (onv.), Simac (+11,2%), Sopheon (onv.) en Ctac (+9%) hun resultaten.

Bouwer BAM was een duidelijke hoogvlieger en tikte af met een plus van 10,6% op EUR11,91. Het aandeel was daarmee de grootste stijger binnen de Midkap. Het bedrijf rapporteerde een nettowinst van EUR131 miljoen, vergeleken met EUR119,1 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. Het bedrijf verhoogde tevens de winstverwachting voor heel het boekjaar.

BAM voorziet nu voor heel het boekjaar een nettowinst van ten minste EUR260 miljoen, waar het in mei nog stelde te verwachten dat een resultaat van ten minste EUR250 miljoen haalbaar is. "BAM was het goudhaantje vandaag", aldus Lesparre.

Ahold deed beduidend mindere zaken en verloor 4%. Het retailconcern heeft in het tweede kwartaal van 2008 een lagere nettowinst geboekt, van EUR338 miljoen, maar herhaalde de margeverwachtingen voor 2008. De nettowinst over het tweede kwartaal van 2007 bedroeg nog EUR2,2 miljard. Dat cijfer werd positief beïnvloed door de verkoop van US Foodservice en de Poolse activiteiten.

Vopak verloor 5,7%. Beleggers waren teleurgesteld omdat de onderneming de outlook voor 2008 niet verhoogde. De nettowinst van Vopak steeg in de eerste zes maanden van 2008 naar EUR 106,9 mln van EUR91,5 miljoen een jaar eerder. De omzet kwam uit op EUR453,9 miljoen, een stijging van 7% in vergelijking met de omzet van EUR423,7 miljoen een jaar eerder.

Wall Street koerst na ruim twee uur handelen ruim 1% hoger op 11.633,19 punten. De olieprijs noteert dan $0,06 in de min op $118,09 per vat, ondanks de dreiging van orkaan Gustav in de golf van Mexico.

Overigens profiteerden ook fondsen die de dagen ervoor terrein verloren. Randstad won 7,6% en TNT dikte met 2,5% aan. TomTom won 7,7%.

Vermogensbeheerder Lesparre voorziet voor vrijdag een onveranderde tot licht hogere handelsdag. "Maandag is Labor Day in de Verenigde Staten, dus een dichte beurs. Ik denk niet dat marktpartijen voor een lang weekend hun nek gaan uitsteken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden