AEX nipt lager in middaghandel

(Novum/Betten) - De AEX-index is in de loop van de dag weggezakt. Dankzij een koerswinst van ABN Amro van 2,8% blijft het verlies voor de Amsterdamse hoofdindex evenwel beperkt, zeker in vergelijking met andere Europese beurzen.

Op Wall Street zijn de indices dinsdag licht hoger van start gegaan. Voorbeurs maakte het Amerikaanse Commerce Department bekend dat het aantal huizen in aanbouw in februari sterker is gestegen dan economen hadden verwacht. Het aantal huizen in aanbouw liep op tot een naar het jaar omgerekend aantal van 1,525 miljoen, tegen 1,399 miljoen in januari.

De AEX noteert rond 14.40 uur 0,05% lager op 492,19 punten. De Midkap noteert op dat moment 0,3% lager op EUR 703,82 punten, terwijl de Smallcap Index 0,1% prijsgeeft op 743,21 punten. Elders in Europa laten de beurzen iets hogere verliezen zien. De DAX verliest 0,3%, evenals de CAC40 in Parijs en de FTSE. De euro daalt licht ten opzichte van de dollar en noteert op USD 1,3290.

ABN Amro gaat als onbetwiste winnaar aan de leiding onder de hoofdfondsen. Het aandeel wint 2,7% op EUR 30,77, na eerder een hoogste koers te hebben bereikt van EUR 31,33. De bank heeft bevestigd dat zij 'verkennende en exclusieve' fusiegesprekken voert met Barclays. Volgens analisten zullen de synergievoordelen van een fusie tussen beide banken relatief beperkt zijn. Zij zijn daarom van mening dat mogelijk andere geïnteresseerde banken een hogere prijs zouden kunnen betalen.

Ook The Children's Investment Fund (TCI), het Britse beleggingsfonds dat eerder ABN Amro een brief stuurde met het verzoek het bedrijf op te splitsen, zegt dat ABN Amro geen andere biedingen moet uitsluiten.

De overige financials, die maandag nog meeliftten op het succes van ABN Amro, lijken dinsdag getroffen te worden door winstnemingen. ING zakt 0,85%, Fortis staat 0,4% af en Aegon wordt 0,6% lager gezet. Petercam heeft het advies voor Fortis verhoogd naar buy en voor Aegon naar hold.

Na ABN Amro volgt Heineken met een koerswinst van 1,5%. Reed Elsevier sluit aan met een plus van 1,2%. De drie grootste dalers in de AEX zijn Unilever (-1,35%), Buhrmann (-1,5%) en TomTom (-1,2%).

De Midkap telt zeven stijgers en achttien dalers. Crucell (+2,1%), Ordina (+1,7%) en Boskalis (+1,3%) boeken relatief de grootste winsten in het middensegment. Vastgoedfonds Corio breidt uit op retailmarkt van het Turkse Istanbul met de aankoop van belangen in twee winkelcentra in Istanbul. Ook investeert Corio in de herontwikkeling van een kantoorgebouw onder Parijs.

USG People leidt de dalers met een verlies van 4,05%. Beleggers putten weinig vertrouwen uit het feit dat oprichter en voormalig bestuursvoorzitter Alex Mulder een deel van zijn aandelen in de onderneming verkoopt. Mulder, die momenteel president-commissaris is bij de uitzender, wil zijn belang verkleinen van zo'n 30% tot maximaal 17,5%.

Op de lokale markt wint Endemol 1,2% tot EUR 22,30. Het Italiaanse mediabedrijf Mediaset heeft naar eigen zeggen met Telefonica een vertrouwelijkheidsovereenkomst gesloten over de potentiele interesse die het heeft in het belang van Telefonica in Endemol. Telefonica begon eerder deze maand met een onderzoek naar de strategische alternatieven voor het belang van 75% in Endemol, waaronder een verkoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden