AEX luidt kerstdagen met beperkte winst in

(Novum/Betten) - Op de beurs van Amsterdam is de AEX-index vrijdag met een kleine winst geëindigd. De omzetten bleven laag en de stemming kalm op de laatste handelsdag voor Kerst. Midkapper ASMI viel op met een koerswinst van ruim 15%.

De AEX eindigde 0,2% hoger op 439,16 en de Midkap tekende een winst op van 0,6% tot 515,67. In de rest van Europa was de stemming verdeeld: Londen noteerde aan het eind van de handelsdag 0,03% lager, Parijs steeg 0,1% en Frankfurt 0,4%. Voor de euro werd USD 1,1855 betaald, 0,1% minder dan op donderdag.

Vijftien hoofdfondsen eindigden in de plus, zeven moesten terrein prijsgeven en e e n, DSM, bleef steken op het slot van donderdag. TNT was met een winst van 1,1% de grootste stijger, gevolgd door Vedior (+1%) en Heineken (+0,8%). Belangrijkste verliezer was Numico, dat 0,4% moest inleveren, gevolgd door Buhrmann met een verlies van 0,3%.

Numico heeft de financiering van de overname van EAC Nutrition afgerond door middel van een nieuwe banklening en de plaatsing van een onderhandse lening in de Verenigde Staten.

Fortis steeg 0,1% op EUR 26,85. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar neemt Von Essen Bankgesellschaft volledig over. De Duitse bank is gespecialiseerd in consumentenkrediet en heeft 414 mensen in dienst. De overname heeft geen wezenlijke invloed op de winst per aandeel of op de solvabiliteit in 2006.

Unilever besteedt een aanzienlijk deel van haar financiële administratie uit aan IT-dienstverlener IBM, via een zogenoemd Business Process Outsourcing (BPO) traject. Het voedingsmiddelenconcern schrapt in dit kader 750 banen en voorziet significante kostenbesparingen. Het aandeel tekende een winst op van 0,4% op EUR 58,05.

In de Midkap was ASMI veruit de grootste stijger met een winst van 15,4% op EUR 13,84. Het bedrijf gaf donderdag nabeurs aan het nut van haar huidige bedrijfsstructuur te bespreken met haar aandeelhouders. Kempen & Co verhoogde daarop het advies voor het aandeel van hold naar buy.

Rodamco Europe (+1% op EUR 68,70) heeft het Amsterdamse kantoorgebouw Plaza Arena verkocht aan Eurocommerce. Volgens Rodamco Europe, dat volgend jaar waarschijnlijk aanspraak kan maken op een plaats binnen de AEX, ligt de opbrengst 'iets boven' de huidige boekwaarde.

Op de lokale markt won Arcadis 4,9% tot EUR 26,90. De internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft twee grensoverschrijdende waterkwaliteitsbeheerprojecten verworven met een totale omvang van EUR 2,2 miljoen.

Fornix BioSciences verloor 4,3% tot EUR 20,00. Het bedrijf staakt de activiteiten van de in 2003 opgerichte divisie Theranostics wegens 'structureel achterblijvende resultaten'. De bio-farmaceutische onderneming probeert probeert de technologie en merkrechten van Theranostics te verkopen, waarin activiteiten op het gebied van diagnostiek van infectieziekten en urologische aandoeningen waren samengevoegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden