AEX licht lager de dag uit

(Novum/Betten) - Euronext Amsterdam sloot dinsdag licht lager, in lijn met de rest van Europa. 'Een tamme bedoening met lage omzetten', aldus handelaar Andre Sirks van zakenbank Theodoor Gillissen. Een lagere olieprijs drukte de oliefondsen, die relatief zwaar wegen in de Europese indices.

Het lagere slot van Wall Street maandag drukte de gehele dag de stemming. De Amerikaanse beurzen waren in de greep van de angst voor een verdere renteverhoging en sloten nagenoeg onveranderd. Door winstnemingen eindigde Azië iets lager.

De AEX-index sloot 0,7% lager op 469,95 punten. De index liet de hele dag een licht lagere stand zien. De Midkap eindigde 0,8% lager op 627,23 punten, terwijl de Smallcap-index 0,4% hoger sloot op 649,96 punten.

Elders in Europa stond de Londense FTSE-100 index 0,4% lager, leverde de DAX in Frankfurt 0,2% in en daalde de Parijse CAC 0,9%. De dollar verloor terrein ten opzichte van de euro. De euro werd 1% duurder en kost 1,2257 dollar.

De AEX-index telde acht stijgers en zestien dalers. Akzo Nobel sloot onveranderd. TomTom (+4,6%), Rodamco Europe (+3,3%) en Buhrmann (+2,0%) waren de grootste winaars. Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren Getronics (-2,9%), Hagemeyer (-1,95%) en ASML (-1,9%). Gisteren verlaagde SNS Securities het advies voor Hagemeyer van add naar hold.

TNT stond de hele dag in de belangstelling nadat de Zwitserse zakenbank UBS het koersdoel van het postbedrijf verhoogde van EUR 30 naar EUR 35. In de loop van de dag zwakte de winst af. Het aandeel sloot EUR 0,1% hoger op EUR 28,89. Buhrmann steeg vanmiddag zonder aanwijsbare reden. Met 2,4 miljoen aandelen was de omzet vandaag twee keer zo hoog als gemiddeld over de afgelopen tien dagen.

TomTom stal vandaag de show, eveneens zonder aanwijsbare reden. Het aandeel eindigde EUR 1,36 hoger op EUR 30,99 bij hoge omzetten. Vandaag verwisselden 2 miljoen stukken van eigenaar, tegenover een gemiddelde omzet van 650.000 stukken over de afgelopen tien dagen. Eerder werd op EUR 31,37 het hoogste niveau sinds december 2005 bereikt.

"De reden voor de stijging is mij onduidelijk", aldus Sirks. Ahold verloor 0,6% en gaat de handelsdag uit op een koers van EUR 6,52 nadat bankiers aan Bloomberg meldden dat Morgan Stanley 18 miljoen aandelen heeft verkocht tegen EUR 6,50. Binnen de Midkap wordt de rij dalers aangevoerd door Oce (-8,2%), Crucell (-2,7%) en Wessanen (-2,4%). Oce stond de hele dag onder druk nadat de printerfabrikant volgens analisten tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal presenteerde. Petercam verlaagde het advies voor het aandeel van add naar hold.

Tot de sterkste stijgers behoorden Vopak (+1,1%), Corio (+1,0%) en USG People (+0,8%). Vopak maakte vanmorgen bekend dat een joint venture met onder meer de ENOC Group de capaciteit uitbreidt van een terminal in het Arabische emiraat Fujairah. Volgens een analist heeft deze investering een bescheiden invloed op de capaciteit en resultaten van het bedrijf.

Isotis stond vanmorgen in de belangstelling nadat de Amerikaanse Federal and Drug Administration toestemming gaf voor het gebruik van twee botvervangers van het bedrijf voor tandheelkundige toepassingen. Het op de lokale markt genoteerde aandeel steeg met 1,6% naar EUR 1,27. Homburg, dat afgelopen vrijdag zijn entree op de beurs maakte, werd vandaag 3,4% meer waard en eindigde op EUR 5,19, 42% boven de introductieprijs.

HAL verloor 1,9% op EUR 60,20. De eigenaar van onder meer brillenketen Pearle maakte maandag bekend minimaal zes en maximaal acht miljoen aandelen Univar te willen verkopen. Vanmorgen bleek dat het bedrijf uiteindelijk 6 miljoen stukken heeft verkocht.

Grootste stijgers op de lokale markt zijn Exendis (+4,1%), TKH (+4,0%)en Unit 4 Agresso (+3,2%). Exendis, het voormalige De Drie Electronics, maakte nabeurs bekend dat het in 2005 een nettoverlies heeft geleden van EUR 1,3 miljoen, ten opzichte van een verlies van EUR 1,1 miljoen in 2004.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden