AEX licht hoger in middaghandel

(Novum/Betten) - Op Euronext Amsterdam noteert de toonaangevende AEX-index dinsdag aan het begin van de middag licht hoger. Vooral de financiële waarden zijn in trek, na goed ontvangen halfjaarcijfers van de Franse verzekeraar Axa. Marktpartijen wijzen verder op het herstel van de Amerikaanse dollar.

De Amsterdamse hoofdindex staat omstreeks 12.45 uur 0,4% hoger op 392,93 punten. De Midkap moet het doen met een winst van 0,2% op 483,88 punten. De hoofdindices in Londen en Parijs weten 0,6% bij te schrijven, terwijl de Dax in Frankfurt tussentijds 0,4% wint. De euro verliest 0,6% ten opzichte van de dollar en noteert op USD 1,2466.

De AEX herbergt vijf dalers en twintig stijgers. Aegon en ING voeren de laatste groep aan met winsten van respectievelijk 1,3% en 0,8%. Branchegenoot Axa zag de winst in het eerste halfjaar met 31% stijgen naar EUR 2.274 miljoen en het concern denkt zijn doelstelling van een dubbelcijferige winstgroei te realiseren in 2005, ondanks de effecten van de orkaan Katrina.

Versatel verliest 0,8% tot EUR 2,22 en is daarmee de grootste daler binnen de AEX. Hagemeyer verliest 0,8% tot EUR 2,36. Gisteren won het aandeel nog 7,2%, door speculatie op een grote overname door concurrent Rexel. Royal Dutch Shell liet weten wederom eigen aandelen te hebben ingekocht, en gaat 0,3% lager tot EUR 26,60.

Het Financieele Dagblad meldde vandaag dat voorzitter Aad Jacobs van Shell net als zes andere huidige en voormalige bestuurders van de oliemaatschappij is vrijgesproken in een grote class action-rechtszaak in de Verenigde Staten. Het verzoek van vier andere bestuurders van Shell, onder wie bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer, om de rechtszaak tegen hen te seponeren, werd afgewezen.

De Midkap telt negen dalers en dertien stijgers. AM en Laurus tonen de slotstand van gisteren. Heijmans is hier de grootste stijger met een winst van 1,2% op EUR 36,70. Van der Moolen is aan de andere kant de grootste verliezer in het middensegment, met een min van 1,2% op EUR 4,10.

Op de lokale markt wint IsoTis 4,1% tot EUR 1,27. Het biotechnologiebedrijf heeft een driejarige wereldwijde distributieovereenkomst gesloten met twee Plus Orthopedics-dochters voor zijn OrthoBlast en DynaGraft II-productlijnen. Financiële details zijn niet vrijgegeven.

Verder valt het aandeel Euronext op met een verlies van 5% op EUR 31,91. Het beursbedrijf is bereid zijn belang in LCH.Clearnet te reduceren in een poging te voldoen aan de eisen die de Britse mededingingsautoriteit stelt bij een eventuele overname van de London Stock Exchange.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden