AEX laat verliezen in de middag achter zich

(Novum/Betten) - Op Euronext Amsterdam heeft de AEX woensdag, na een dalende lijn in de ochtendsessie, gedurende de middag de weg omhoog weer teruggevonden, gesteund door plussen op de Amerikaanse beurzen. Op het Damrak werden de resultaten van handelshuis Hagemeyer zeer positief ontvangen, maar voedingsconcern Wessanen kreeg een afstraffing van beleggers.

Gedurende de handelsdag wisten de Europese beurzen, mede door hoger dan verwachte cijfers van Carlsberg en Adidas, de zorgen van zich af te schudden over de wellicht tijdelijke aard van de rentepauze in de VS. 'Nu kan de markt zich richten op bedrijfsresultaten' aldus een handelaar.

Morgen komen op het Damrak de resultaten van Aegon, ING en Fortis. Ahold brengt omzetcijfers.

Bij de slotbel noteerde de AEX 0,7% hoger op 453,29, terwijl de Midkap 0,5% verloor op 565,43. De Small Cap index daalde 0,2% tot 594,01. Europa liet een licht hoger beeld zien met een plus van 0,7% voor Londen, een stijging van 1,2% voor Parijs en een opleving van 0,8% voor Frankfurt.

Onder de hoofdfondsen op het Damrak - waarvan er uiteindelijk achttien hoger en zeven lager sloten - was Hagemeyer met een winst van 9,5% de grootste stijger. De grootste daler was Ahold (-1,1%). Rodamco Europe verloor 0,8%, na slecht ontvangen cijfers van sectorgenoot Wereldhave.

Handelshuis Hagemeyer verraste positief. Het bedrijf ziet het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten in 2006 uitkomen op ten minste EUR 170 miljoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Ook heeft Hagemeyer zijn doelstellingen voor 2007 verhoogd. Wat betreft de eerste helft van 2006 versloeg Hagemeyer alle winst- en omzetverwachtingen van het analistencorps.

Getronics (+3%) won eindelijk weer terrein, na acht verliessessies op rij. Analisten verlaagden de afgelopen dagen massaal hun taxaties en koersdoelen nadat het bedrijf voor 2006 een lager dan voorziene marge uitzette in de markt. In de afgelopen acht dagen daalde de beurskoers met 40%.

Pharming was de grootste stijger op de Midkap, met een plus van 2,7%. De afgelopen twee dagen leverde het aandeel bijna 8% in. Fugro won 0,9%. De toeleverancier aan de off shore-industrie heeft de optie uitgeoefend voor de huur van de Seisquest, een 3D seismisch onderzoeksschip.

Wessanen (-9,2%) was de grootste daler bij de middelgrote fondsen op het Damrak. De resultaten van het voedingsmiddelenbedrijf waren lager dan voorzien en Wessanen heeft de verwachting voor 2006 neerwaarts bijgesteld. De doelstellingen voor 2007 blijven staan.

Wereldhave leverde uiteindelijk 3,4% in. Het vastgoedfonds heeft over de eerste helft van 2006 het direct beleggingsresultaat zien dalen van EUR 58,5 miljoen tot EUR 56,6 miljoen. Voor het jaar 2006 spreekt het vastgoedfonds geen verwachting uit. Vrijdag komt VastNed (+0,6%) met cijfers.

Het lokaal genoteerde Arcadis (-1%) ziet over 2006 een stijging van de operationele nettowinst van 30% tot 35%. In 2005 steeg de nettowinst van Arcadis exclusief bijzondere posten met 40%.

Kempen heeft het advies voor Smit Internationale verhoogd naar buy. Het aandeel won 3,9%.

Laurus (-1,4%) belandde woensdag op EUR 2,00 even op de laagste koers ooit. Het aandeel stond onder druk nu kredietverzekeraar Euler Hermes niet langer de leverancierskredieten wil dekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden