AEX- index toont stijgende lijn

(Novum/Betten) - De AEX-index toont woensdag in de middaghandel een hoger beeld, in lijn met de toonaangevende indices in de rest van Europa. Na een vrij richtingloze ochtendhandel weten de graadmeters koers te kiezen: de Amerikaanse indexfutures wijzen op een licht hogere opening van de Amerikaanse beurs.

Opvallende winnaars zijn vanaf de openingsbel al de oliegerelateerde waarden. Zij koersen in meerdere landen hoger, na een verdere stijging van de olieprijs. Een vat olie noteert in Londen 1,1% hoger op USD 68,15. Het Franse Total (+1,4%) en het Britse BP (+1,4%) winnen hierop terrein.

Binnen de Amsterdamse AEX-index krijgt Shell verder een duwtje in de rug vanwege een schikking van de reservekwestie uit. Het olieconcern maakte bekend een schikking te hebben getroffen voor USD 352,6 miljoen met beleggers 'buiten de VS' inzake de reservekwestie. Shell moest in 2004 bijna een derde van haar bewezen reserves afboeken, omdat ze niet waren geboekt volgens de regels van de Amerikaanse SEC.

Het energiebedrijf verwacht overigens dat de in 2006 genomen voorzieningen afdoende zijn om alle claims inzake de reservekwestie af te wikkelen. Vorig jaar reserveerde Shell een bedrag van USD 500 miljoen voor de lopende rechtszaken in deze kwestie.

De Amsterdamse hoofdindex noteert tussentijds 0,3% hoger op 525,86 punten. De Duitse DAX gaat 0,4% omhoog en de Franse CAC 40 schrijft eveneens een winst van 0,4% in de boeken. In Londen stijgt de FTSE 0,2%. De DJ Stoxx 50 krijgt er 0,6% bij.

Shell is met een koerswinst van 1,2% ook de grootste stijger op de AEX, die veertien winnaars kent. De grootste dalers zijn Wolters Kluwer (-0,7%) en Koninklijke Numico (-1,4%). Ahold daalt 0,3%.

Het detailhandelsconcern heeft, als onderdeel van de schuldreductiestrategie, schuldpapier teruggekocht voor een nominaal totaalbedrag van EUR 110 miljoen. Na de gehele transactie zal volgens Ahold van de 'notes' 2008 nog ongeveer EUR 969 miljoen en van de obligaties 2007 nog circa NLG 265 miljoen, oftewel EUR 120 miljoen, uitstaan.

De AMX staat woensdagmiddag 0,14% hoger op 744,04 punten. Lijstaanvoerder is Stork met een plus van 2,4%. Marktpartijen stellen geen directe aanleiding tot de koerswinst te zien.

Amsterdamse beleggers reageren verder op een verhoging van de winstverwachting door Heijmans met een plus van 2,4%. Het bouwbedrijf heeft zijn winstverwachting verhoogd van EUR 90 miljoen naar EUR 95 miljoen. Reden voor de ophoging is de verkoop door Heijmans van het INIT-gebouw in Amsterdam voor zo'n EUR 96 miljoen. Door de verkoop kunnen eerder genomen voorzieningen voor een deel vrijvallen.

Op de lokale markt staat Blue Fox (+12,3%) in de schijnwerpers. Het bedrijf heeft een intentieovereenkomst getekend voor de verkoop van zijn onderdeel Pollux. Het bedrijf verwacht de transactie voor eind mei te kunnen afronden.

Elders in Europa wint mijnbouwconcern Xstrata 2,25% in Londen. Het bedrijf heeft verschillende aluminiumactiviteiten, waaronder fabrieken en een bauxietmijn, verkocht aan investeerder Apollo voor een bedrag van USD 1,15 miljard. Xstrata wil zich op andere grondstoffen richten.

Safran, een Franse concurrent van Stork, daalt in Parijs 0,05%. De omzet van het bedrijf steeg in het eerste kwartaal met 3,3% tot EUR 2,8 miljard, net iets minder dan was voorzien door analisten. De omzet bij het onderdeel dat vliegtuigmotoren maakt, steeg in de periode met 11%.

In Frankfurt daalt autobouwer DaimlerChrysler 0,8%. Reudiger Grube, die de strategie uitstippelt voor het bedrijf, komt deze week samen met de bieders voor Chrysler. Volgens de krant The Wall Street Journal staat het niet vast of zakenman Kirk Kerkorian op de invitatielijst staat. Kerkorians holding Tracinda wil Chrysler onder bepaalde voorwaarden kopen voor USD 4,5 miljard.

In Madrid verliest de Spaanse bouwgroep Acciona 1,2%. Volgens Spaanse media zouden Acciona en het Italiaanse Enel een overnamebod willen lanceren op het Spaanse energieconcern Endesa. De twee bedrijven willen zo eventuele tegenstand van de Endesa-top vermijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden