AEX-index terug bij af

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van hoofdfondsen in Amsterdam, is vrijdag even onder de psychologisch belangrijke 500-puntengrens gedoken. Het Damrak beleefde vrijdag een sombere dag door hernieuwde zorgen over de kredietcrisis.

Een plus van 6 procent voor TomTom, nadat concurrent Garmin vrijdagmiddag zijn bod op Tele Atlas introk, kon daar geen verandering in brengen. De AEX-index sloot uiteindelijk 1,3 procent lager op 500,08 punten. Begin dit jaar schommelde de AEX rond de psychologisch belangrijke 500-puntengrens. Vanaf maart begon de hoofdgraadmeter aan een opmars tot het hoogste punt van 563,98 punten in juli.

De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, daalde met 2,4 procent tot 658,79 punten. De graadmeters in Londen, en Parijs en Frankfurt verloren tussen de 0,7 en 1,1 procent.

500 puntengrens

De AEX dook vlak voor 16.00 uur onder de 500 punten en kwam daar even voor het slot weer boven uit. ,,De beurzen in de VS draaiden even in de min'', verklaarde handelaar René Bastiaenen van Eureffect. De laatste keer dat de AEX-index onder de 500-puntengrens dook was op 17 augustus.

,,De kredietcrisis trekt zijn sporen na'', aldus Bastiaenen. De beurzen in Europa en de Verenigde Staten lijden al maanden onder de zorgen om de kredietcrisis, die de banken al miljarden dollars heeft gekost. Vrijdag reageerden de beurzen onder meer op een opmerking van topman John Stumpf van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Wells Fargo. Hij zei dat het einde van de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt, de bron van de huidige kredietcrisis, nog lang niet in zicht is.

Winnaar

TomTom kon zich met een winst van 6 procent de winnaar op het Damrak noemen. Het is vrijwel zeker dat het Tele Atlas in handen krijgt. TomTom verhoogde vorige week zijn bod op Tele Atlas tot 2,9 miljard euro en overtroefde daarmee Garmin. Tele Atlas maakte in reactie om het nieuws een vrije val en sloot met een verlies van 8,6 procent op 29,33 euro. Hiermee kwam het onder het bod van TomTom van 30 euro per aandeel uit.

Het Belgisch-Franse Dexia kwam met meer slecht nieuws gerelateerd aan de kredietcrisis. De bankverzekeraar zag zijn nettowinst door de gevolgen van de kredietmalaise in het derde kwartaal flink dalen, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend. Op de beurs in Parijs ging Dexia met 7,7 procent onderuit.

Uit de gratie

Ook andere financiële waarden waren uit de gratie op de Europese beursvloeren. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam waren ING en Fortis met een verlies van respectievelijk 2,4 en 2,9 procent sterke dalers.

Ook de uitzenders moesten op het Damrak flinke verliezen incasseren. De Franse mededingingsautoriteiten onderzoeken onder meer of de Franse tak van 's werelds grootste uitzendconcern Adecco zich schuldig heeft gemaakt aan het uitwisselen van commercieel gevoelige informatie met concurrenten.

Sterkste daler

Vedior, dat sterk vertegenwoordigd is op de Franse markt, moet volgens SNS Securities ook vrezen voor een onderzoek. Vedior was met een verlies van 5,4 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen. Randstad zakte met 4,2 procent. USG People moest in de MidKap 2,4 procent prijsgeven.

In de ochtenduren duurde het lang voordat er een stand kon worden opgemaakt van de AEX-index. Door een technische storing bleef de markt daarvan in de ochtend verstoken. Volgens hun eigen berekeningen zagen handelaren de hoofdgraadmeter eerder op de dag kortstondig onder de psychologische belangrijke 500-puntengrens duiken.

Klimaat

Het huidige klimaat op de aandelenmarkten weerhield het technologiebedrijf Avantium ervan een gang naar de beurs te maken. Het bedrijf zou dit vrijdag doen, maar maakte donderdagavond laat bekend er toch van af te zien.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,4640 dollar tegen 1,4633 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden