AEX houdt zichzelf nipt uit rode cijfers

(Novum/Betten) - De AEX is vrijdag nipt uit de rode cijfers weten te blijven. Amerikaanse werkgelegenheidscijfers zorgden 's middags voor een kortstondige schrikreactie, maar aan het eind van de handel klom de Amsterdamse hoofdindex weer naar het niveau van voor de macrodata uit de Verenigde Staten.

De Amerikaanse werkgelegenheid liet de laagste groei zien sinds orkaan Katrina vorig jaar een verwoestend spoor trok door het zuidoosten van Amerika. De teleurstellende banencijfers wakkeren opnieuw de vrees aan over de omvang van de groeivertraging van de Amerikaanse economie.

Uiteindelijk eindigde de AEX een marginale 0,01% hoger op 486,21 punten, terwijl de Midkap met 0,1% werd teruggezet tot 612,17 punten. Ook de andere graadmeters in Europa toonden aan het eind van de handel een vlak beeld.

De AEX herbergde bij het slot dertien dalers en elf stijgers. Hagemeyer voerde de laatste groep aan, met een winst van 2% op EUR 4,03. DSM volgde met een plus van 1,4% op EUR 36,00. Het fijnchemieconcern heeft inmiddels voor bijna EUR 32 miljoen eigen aandelen ingekocht. In totaal wil DSM voor EUR 750 miljoen eigen aandelen inkopen.

Aan de andere kant stond TomTom, dat 2,1% moest inleveren tot EUR 32,57. Ook Rodamco Europe behoorde tot de grotere dalers, met een verlies van 1,2% op EUR 93,45. Het vastgoedfonds noteerde vandaag ex-dividend.

Het nieuws kwam vandaag vooral uit het middensegment. Hierbij viel vooral ASM International op. De maker van halfgeleiderapparatuur blijft tegen een opsplitsing van het bedrijf, zo werd nog eens duidelijk gemaakt.

Grootaandeelhouder Mellon HBV, die een belang houdt van 7,8% in ASMI, noemt de beslissing van het bedrijf 'teleurstellend'. "Het onderstreept de noodzaak voor aandeelhouders om te stemmen voor een splitsing tussen de front-end activiteiten en ASMI's investering in ASM Pacific", zo stelde bestuursvoorzitter Mickey Harley van Mellon HBV in een verklaring.

ASMI werd met 2,4% teruggezet tot EUR 13,98, maar daarmee was het aandeel niet de grootste daler binnen de Midkap. Dat was Hunter Douglas, met een verlies van 3% op EUR 57,10. Petercam verlaagde het advies voor de raambekleder van add naar hold. Volgens het effectenhuis is het opwaarts potentieel beperkt tot 7,5% en is dit niet genoeg voor een positief advies.

Corus was met een winst van 1,7% tot EUR 7,15 een van de grootste stijgers binnen de Midkap. De speculatie over een overname door Tata Steel houdt aan. Het Indiase bedrijf zou een obligatie van USD 2 miljard willen uitgeven ter financiering. Daarnaast werkt ABN AMRO naar verluid mee aan een lening van USD 6,5 miljard. Het aandeel Corus heeft de afgelopen drie handelsdagen zo'n 22% weten bij te schrijven.

Op de lokale markt wist het aandeel OctoPlus nog altijd niet te bekoren. Het biotechnologiebedrijf heeft sinds woensdag een beursnotering, en heeft al EUR 0,54 onder de introductieprijs van EUR 4,65 genoteerd. Vandaag sloot het aandeel ruim 3% lager op EUR 4,26.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden