AEX flirt met 430-puntengrens

(Novum/Betten) - Met een stevige plus hield de AEX vrijdag de stijgende trend van de afgelopen week vast. Tussentijds, rond 16.30 uur, brak de index kort door de 430-puntengrens, om daarna toch iets terug te zakken.

Licht beter dan verwachte Amerikaanse werkgelegenheidscijfers ondersteunden de stemming. In november werden er 215.000 nieuwe banen gecreeerd in de Verenigde Staten. Economen gingen uit van een getal van 210.000. 'De cijfers gelden als ondersteuning voor de economische groei in Amerika', aldus Dinant Wansink van Delta Lloyd Securities.

Bovendien werkte positief nieuws uit de technologiehoek van Nokia volgens Wansink aanstekelijk op de koersen. "Plus een vleugje eindejaarsrally. Ook is het economisch nieuws goed en kwam de renteverhoging van de ECB donderdag niet als een verrassing. Toch zijn de koersbewegingen overdreven. Voor januari zal er echter geen grote correctie plaatsvinden, verwacht ik."

De AEX sloot op een stand van 429,48 punten, een winst van 0,8%. Ook de Midkap won terrein. De index klom 0,9% naar 505,65 punten. Het Damrak presteerde daarmee iets beter dan de rest van de Europese beurzen. Voor een euro werd aan het eind van de Europese handelsdag USD 1,1699 betaald, waarmee de Europese munt een fractie lager noteerde ten opzichte van donderdag.

Van de 23 AEX-fondsen sloten er zeventien hoger en zes lager. DSM werd met een winst van 4,0% op EUR 33,37 de grootste stijger, gevolgd door SBM Offshore (+2,4%) en verzekeraars Aegon (+1,7%) en ING (+1,5%). Bij de verliezers nam KPN de leiding, met een min van 1,4% op EUR 8,36, op de hielen gezeten door Reed Elsevier (-1,0%) en Numico (-1,0%).

Bij gebrek aan richtinggevend bedrijfsnieuws zorgden analistenadviezen voor de bewegingen bij afzonderlijke aandelen. Zo profiteerde SBM Offshore van een koersdoelverhoging van Credit Suisse First Boston. De zakenbank heeft het koersdoel met 17% opgeschroefd naar EUR 78,50. Het aandeel SBM Offshore steeg met 2,4% naar EUR 69,20.

DSM had het tij mee dankzij een adviesverhoging van Citigroup. Analisten van die bank zetten het aandeel van houden op kopen. Ook stelde Citigroup het koersdoel voor het aandeel opwaarts bij van EUR 32,50 tot EUR 37.

Een meevaller in Mexico bezorgde ING een koerswinst. In hoger beroep is de schadeclaim verlaagd die de bank moet betalen aan het Mexicaanse bedrijf Grupo Fertinal. De twee werden het niet eens over de omvang van een vergoeding die Grupo Fertinal moest krijgen voor geleden orkaanschade. Een aandeel ING kostte aan het slot van de handel EUR 28,59.

De grote winnaars van vandaag scoren ook hoog bij analisten. ING en DSM behoren tot de meest populaire aandelen binnen de beroepsgroep, zo bleek vrijdag uit een onderzoek van researchbedrijf Marketadvices.com.

Grootste uitzondering op het positieve sentiment vormde KPN. Het telecomconcern wil voor EUR 75 miljoen Nozema kopen, het facilitair bedrijf voor radio en televisie-uitzendingen via de ether. Volgens Corne van Zeijl van SNS Asset Management vormt de overname een cruciale stap in de 'triple play'-strategie van KPN. Hij schreef de matte koersreactie toe aan winstnemingen. Eerder deze week klom het aandeel KPN namelijk flink door overnamegeruchten, aangewakkerd door een overnamebod op Deense collega-telecommer TDC.

Binnen de Midkap sloten 17 fondsen hoger, twee onveranderd en vijf lager. Nutreco boekte de grootste vooruitgang en wist 3,3% te winnen. LogicaCMG kreeg er 2,5% bij, en Air France-KLM 2,3%. CSM raakte 1,7% kwijt, terwijl Crucell en Wessanen respectievelijk 1,5% en 0,8% verloren.

Uitblinker op de lokale markt was AND International. Donderdag maakte het softwareconcern bekend dat het gedetailleerde digitale wegenkaarten van Oost-Europa gaat leveren aan Wayfinder Systems, producent van mobiele navigatie-apparatuur. Die dag wist het aandeel daar niet van te profiteren. Vrijdag echter rolde AND als grootste winnaar uit de bus, met een koerswinst van 12,5% op EUR 9,00.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden