update

AEX diep in het rood na koersval in China

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amsterdamse beurs is donderdag flink lager aan de handelssessie begonnen. Ook in de rest van Europa is het sentiment zeer negatief. De stemming staat onder druk vanwege eerdere verliezen op Wall Street en dieprode koersenborden in het Verre Oosten. Daar gingen de Chinese beurzen voor de tweede keer deze week vroegtijdig dicht, na een flinke koersval. Ook een verdere daling van de olieprijs weegt zwaar.

bewerkt door redactie

Kort na de openingsbel stond hoofdindex AEX 2,4 procent in het rood op 418,29 punten. Een half uur later was dat opgelopen tot 2,9 procent en na een uur noteerde de AEX een daling van ruim 3,5 procent.

De MidKap zakte na de opening 2,4 procent tot 662,39 punten. In Londen verloor de hoofdgraadmeter 2,2 procent, terwijl Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,9 procent en 2,8 procent kwijtspeelden in de vroege handel.

Een verdere, onverwachte waardedaling van de Chinese yuan maakt beleggers nerveus. 'De devaluatie van de yuan moet niet te snel gaan. Ik kan me goed voorstellen dat de markten daar zenuwachtig van worden', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De olieprijzen ging vandaag weer fors onderuit. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond rond 09.15 uur bijna 5 procent in de min op 32,44 dollar. Brentolie werd eveneens circa 5 procent goedkoper en kostte 32,61 dollar per vat. Daarmee staan de prijzen nu op de laagste niveaus sinds 2003.

De prijsdaling is vooral te wijten aan het feit dat het aanbod nog steeds veel groter is dan de vraag. Het overaanbod werd woensdag onderstreept door de melding dat de benzinevoorraden in de VS nu tot het hoogste peil zijn gestegen sinds 1993.

Ook de tragere economische groei en beursval in China doen de olieprijs geen goed. Door de afzwakkende economische groei neemt de vraag naar olie nog verder af, wat de prijzen verder onder druk zet.

Analisten van grote banken voorspelden eerder al dat de olieprijzen in de komende maanden wellicht dalen tot 30 dollar per vat en dat de Amerikaanse voorraden ongeveer 130 miljoen vaten boven het vijfjarige gemiddelde zullen blijven.

Soros ziet trekken van 2008 in de markt

De huidige onrust in de markt vertoont overeenkomsten met de crisis van 2008. Dat stelde miljardair en superbelegger George Soros donderdag bij een economische conferentie in Sri Lanka.
Soros, die in de jaren 90 steenrijk werd door met succes te speculeren op een neergang van het Britse pond, wees op de in zijn ogen grote economische problemen in China. De Chinese regering slaagt er in zijn ogen nog niet in een duurzaam nieuw verdienmodel te ontwikkelen voor 's werelds op een na grootste economie. "China heeft een enorm aanpassingsprobleem, dat volgens mij op een crisis begint te lijken'', stelde hij.
Soros riep beleggers op voorzichtig te zijn. "Als ik kijk naar de financiële markten, dan zie ik een serieus probleem, dat me doet denken aan de crisis van 2008.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden