AEX blijft dicht bij 490 punten

(Novum/Betten) - De AEX is donderdag na een verdeelde handelssessie licht hoger gesloten. Opnieuw kregen Akzo Nobel en Corus weer veel aandacht, terwijl een reeks aan kwartaalresultaten van grote buitenlandse bedrijven de koersen niet in beweging kon zetten. Volgens handelaren blijft de index dicht bij het niveau van 490 punten in aanloop naar 'triple witching' morgen, wanneer opties, indexopties en indexfutures voor de maand oktober expireren. De oktober-expiratie is traditioneel de grootste expiratie van het jaar.

"De kracht van de markt blijft me verbazen", zo stelde een handelaar. "Het lijkt erop als de markt tevreden is met een expiratie van 490 punten." De AEX sloot 0,25 punt hoger op 490,36, een winst van 0,05%. De Midkap-index zakte 2,77 punten (0,4%) naar 622,24, terwijl de Small Cap-index de dag 0,85% hoger afsloot.

In Europa was het beeld verdeeld met een winst van 0,1% voor Londen en een verlies van 0,03% voor zowel Parijs als Frankfurt. Wall Street noteerde verdeeld, met een winst van 0,05% voor de Dow en een verlies van 0,1% voor de Nasdaq. Bij de 24 AEX-fondsen sloten er dertien de dag hoger, drie onveranderd en acht lager af. Hagemeyer was met 2,4% de grootste stijger, gevolgd door Getronics met 1,6% en ASML met 1,2%. Bij de verliezers leidde TNT met 1,4%, gevolgd door Numico (1,0%) en Rodamco Europe (0,6%).

Hagemeyer beeindigde de dag EUR 0,10 hoger op EUR 4,25 en bereikte tussentijds op EUR 4,26 het hoogste niveau sinds mei. Het aandeel profiteerde van omzetcijfers van de Franse sectorgenoot Rexel en een ruime winstverdubbeling van de Amerikaanse sectorgenoot Wesco. Akzo Nobel sloot EUR 0,48 hoger op EUR 43,83. In de middaghandel was er enige opwinding in het aandeel toen Pfizer liet weten dat het dit jaar geen filing bij de FDA ziet voor het nieuwe middel asenapine dat het samen met Akzo-dochter Organon ontwikkelt. Hierop speelde het aandeel alle eerder in de dag geboekte winst kwijt.

Akzo Nobel liet in een reactie weten dat de uitspraken van Pfizer geen verrassing zijn en gaf aan vast te houden aan eerdere uitspraken, waarna het aandeel kon herstellen. Er gingen 5,7 miljoen stukken om tegen 2,7 miljoen in de afgelopen tien dagen. Gisteren, toen het aandeel 8,9% verloor, gingen er nog 13,3 miljoen om, een record. ASML noteerde in de ochtendhandel nog lager na een adviesverlaging door Morgan Stanley, maar liet na de opening van Wall Street een herstel zien. Het aandeel won EUR 0,22 op EUR 1,24.

Getronics steeg EUR 0,09 naar EUR 5,58. In Frankrijk heeft concurrent Atos Origin tot meer dan 20% hoger genoteerd na berichten in de Britse pers dat Blackstone, een private equity fonds, het IT-bedrijf zou willen overnemen. Vanwege de hoge schuldenlast is Getronics geen interessante partij voor private equity, zo zei bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar afgelopen weekend nog. Bij de Midkap-fondsen sloten er acht hoger, e e n onveranderd en zestien lager. Hunter Douglas won 3,4%, gevolgd door Crucell (1,85%) en Heijmans (1,3%). Corus was met 2,2% de grootste daler, terwijl Stork 1,35% en Van der Moolen 1,1% verloren.

Corus verloor EUR 0,16 op EUR 7,13. De Financial Times meldde donderdagmiddag dat het bestuur van Corus akkoord is met het bod van Tata Steel dat het bedrijf waardeert op GBP 5,1 miljard. De prijs per aandeel zou op de al eerder door Tata geindiceerde 455 pence liggen, zo stelt de krant op haar website. Op de lokale markt won Laurus 11,7% op EUR 2,20, de grootste stijging sinds eind januari, nadat het bedrijf liet weten dat oud-Schuitema bestuursvoorzitter Jan Brouwer het noodlijdende supermarktbedrijf gaat leiden. Analisten reageerden zeer enthousiast over de benoeming.

Binck steeg 1,7% nadat het liet weten softwarebedrijf Syntex over te nemen. Hierdoor wordt Binck eigenaar van de leverancier van het softwaresysteem dat onder meer concurrent Alex gebruikt voor effectentransacties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden