Aerdenhout ziet toch af van Gezina van der Molenlaan

(TROUW)

Het initiatief om een straat in een Aerdenhoutse nieuwbouwwijk naar Gezina van der Molen te noemen, is van de baan. Volgens burgemeester Ruud Nederveen van de gemeente Bloemendaal zorgt de vernoeming voor 'te veel verdriet' in sommige Joodse kringen. Eerder dit jaar maakten twee Joodse organisaties, JOK (Joodse Oorlogskinderen) en Jonag (Joodse naoorlogse generatie), bezwaar.

Gezina van der Molen (1892-1978) was in 1943 mede-oprichter van Trouw. Ze speelde in het verzet onder de schuilnaam 'Tante Lien' een grote rol bij de redding van baby's uit de crèche van de Hollandsche Schouwburg, een van de plaatsen in Amsterdam waar Joden werden samengebracht voor zij werden gedeporteerd.

Omstreden is daarentegen haar rol na de oorlog als voorzitter van de Commissie voor Oorlogspleegkinderen. Die adviseerde wat er moest gebeuren met kinderen van wie de ouders overleden waren of vermist. Binnen de commissie ontstond een conflict tussen Joodse en niet-Joodse leden. Van der Molen werd verweten dat ze door plaatsing van Joodse weeskinderen in christelijke pleeggezinnen die kinderen bewust probeerde te 'kerstenen'. Volgens historicus Martin van de Bunt, een van de initiatiefnemers voor de vernoeming, is burgemeester Nederveen onterecht gezwicht voor de bezwaren. "Gezina van der Molen is boven alle twijfel verheven, ze heeft nota bene de hoogste Israëlische onderscheiding gekregen. Nelson Mandela heeft in zijn beginjaren opgeroepen tot geweld. Toch zijn overal Mandelapleinen. De burgemeester is na kritiek van een paar splinterclubjes de discussie uit de weg gegaan. Dat is verdrietig", aldus Van de Bunt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden