AEL lokt strafzaak over cartoon uit

Geert Wilders is niet strafbaar omdat hij provocerende cartoons publiceert, de Arabisch Europese Liga wel. Dat lijkt oneerlijk, maar is juridisch gezien begrijpelijk.

De Arabisch Europese Liga (AEL) publiceert een omstreden spotprent waarop Joden de holocaust verzinnen, toch op zijn website. De AEL, een Arabisch-islamitische beweging, lokt daarmee bewust een strafzaak uit, want het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwde eerder deze week dat verspreiding van die cartoon strafbaar is.

Volgens de AEL meet justitie met twee maten: het OM besloot deze week namelijk ook dat Geert Wilders juist níet vervolgd wordt vanwege het publiceren van spotprenten waarin de profeet Mohammed figureert, de zogenoemde ’Deense cartoons’.

Onbegrijpelijk, stelt de Arabisch Europese Liga, die vindt dat geen enkele cartoon tot vervolging moet leiden.

Een spotprent op de AEL-site waarop Anne Frank het bed met Hitler deelt, vond het OM niet strafbaar. Alleen die ene cartoon, waarop twee Joden de Holocaust verzinnen, kan volgens het OM niet door de beugel.

Waarom juist die cartoon? „Dat is, volgens de logica van juristen, heel begrijpelijk”, legt hoogleraar strafrecht Ybo Buruma uit. „Want de Hoge Raad heeft over het ontkennen van de holocaust al een paar keer gezegd dat dat strafbaar is. Daar kan het Openbaar Ministerie gewoon niet omheen. Het OM wil laten zien: wij zijn voor ’vrijheid blijheid’ wat betreft cartoons. Maar holocaust-ontkenning is nu eenmaal beledigend voor een groep mensen. Dat is de huidige stand van het recht. Juridisch gezien dus een logische beslissing”, analyseert Buruma.

„Maar als je het met een politieke blik bekijkt, wordt het anders. Dan kun je zeggen: iedereen moet gelijk behandeld worden. En dan heeft, denk ik, de AEL het gelijk aan zijn zij.”

Buruma vermoedt dan ook dat justitie de AEL met tegenzin zal vervolgen. „Niet voor niets wilde het OM de zaak eerst sussen met een waarschuwing.

„Je krijgt nu inderdaad de discussie of het OM niet met twee maten meet”, reageert Egbert Dommering, hoogleraar informatierecht.

„Want je kunt betogen dat die cartoon op Wilders’ site (waarop Mohammed met een bom als tulband staat afgebeeld –red.) ook beledigend is voor een groep: die cartoon maakt misschien alle moslims voor terrorist uit.”

Dommering vindt dat het OM het er ook bij had kunnen laten zitten: „Het heeft sterk het karakter van pesten en terugpesten. Wilders provoceert met een spotprent, en dan reageert de AEL. Justitie had het ook in die samenhang kunnen zien en de zaak kunnen laten rusten.”

Er zit misschien nog iets achter de beslissing van het OM, suggereert Buruma: „In de huidige maatschappelijke discussie, de tegenstelling tussen extreem-rechts en moslims, zie je dat de Wilders-stemmers roepen: ’wij mogen niks zeggen’. Nu laat het Openbaar Ministerie zien: ’zie je wel, wij vervolgen ook moslims’.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden