’AEI is geen omgeving voor atheïste Hirsi Ali’

Het American Enterprise Institute (AEI), de mogelijk toekomstige werkgever van Ayaan Hirsi Ali, schuwt net als het kamerlid de controverse niet.

Het AEI herbergt belangrijke adviseurs van de regering van president Bush, maar is een partijloze, private instelling. Doel is ’het verdedigen en verbeteren van principes als democratie, een kleine overheid, individuele vrijheid, vrij ondernemerschap en een effectieve defensie’.

Linkse tegenstanders noemen het AEI ook wel het ’American Empire Institute’, vanwege de succesvolle lobby van het AEI om de Iraakse dictator Saddam Hoessein gewapenderhand te verdrijven.

Het plan voor een oorlog tegen Irak was onderdeel van het Project for the New American Century, dat de defensie-expert Richard Perle van de AEI uitdokterde met de neo-conservatieve intellectuelen Billy Kristol en Robert Kagan. Volgens hen is de wereld beter af met Amerikaans leiderschap.

Hirsi Ali zou ook contact hebben gehad met een andere denktank, de Brookings Institution. Brookings is ook onafhankelijk, maar verkeert meer in het vaarwater van de democratische partij. Met de neocons van het AEI deelt Hirsi Ali een afkeer van cultuurrelativisme, de gedachte dat je niet kunt spreken van goed en kwaad, maar dat hier alleen verschillende opvattingen over bestaan.

Het AEI hecht volgens de website (www.aei.org) groot belang aan een open debat en garandeert de intellectuele onafhankelijkheid van haar medewerkers. Zij mogen met elkaar van mening verschillen: zodra zij zich bijvoorbeeld voor of tegen een wetsvoorstel uitspreken, doen zij dit op persoonlijke titel.

Het lijkt een ideale omgeving voor Hirsi Ali om ver weg van alles wat riekt naar fractiediscipline en consensuspolitiek aan haar boek ’Shortcut to Enlightment’ (Een korte weg naar de Verlichting) te werken.

Maar volgens onderzoeker Peter van Ham van het Wassenaarse Clingendael Instituut is het AEI geen omgeving voor de atheïste Hirsi Ali. Het wereldbeeld van veel AEI’ers, waaronder ook Lynne Cheney, de vrouw van vice-president Dick Cheyney, is ’zeer religieus gekleurd’, weet Van Ham. „Ik denk dat Hirsi Ali daar volstrekt claustrofobisch wordt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden