Aegon trekt zich terug uit de palmolie: ‘We willen geen revolutie, maar evolutie’

Doordat oerwoud wordt platgebrand voor palmolieplantages, verliezen primaten als de orang-oetan hun habitat. Beeld WAYHUDI, AFP
Doordat oerwoud wordt platgebrand voor palmolieplantages, verliezen primaten als de orang-oetan hun habitat.Beeld WAYHUDI, AFP

Aegon belegt niet langer in palmolie, een product dat in de helft van de ­supermarktproducten zit.

Hans Nauta

De palmoliesector wordt namelijk in verband gebracht met ontbossing, landroof, mensenrechtenschendingen en klimaatverandering, schrijft de verzekeraar. 'Het platbranden van oerwoud heeft naast de vernietigende uitwerking op flora en fauna ook nog een flinke impact op klimaatverandering. Primaten als de orang-oetan verliezen hun habitat en worden verdreven.’

Palmolie komt vooral uit Indonesië en Maleisië en in toenemende mate uit Afrika en Zuid-Amerika. Aegon, dat spaar- en pensioengelden belegt, zette eerder clustermunitie en kolenmijnen op de zwarte lijst. Eric Rutten is er voorzitter van de commissie verantwoord beleggen.

‘De afgelopen vijftien jaar is de palmoliesector onvoldoende in staat gebleken om de situatie te verbeteren en bestaande regels te handhaven en te sanctioneren’, schrijft Aegon in een verklaring. Waarom neemt u dit besluit na al die jaren nu?

“Palmolie is de laatste tijd veel in het nieuws. Omdat Aegon maatschappelijk verantwoord wil beleggen, houden we onze investeringen geregeld tegen het licht. Daarbij luisteren we naar signalen uit de maatschappij en die worden luider. We gaan niet alleen af op rapporten van bijvoorbeeld Milieudefensie. Wel nemen we zulke lobbygroeperingen serieus. Als een vlag omhooggaat, kijken we of we op het juiste spoor rijden.”

Grote Nederlandse banken hebben dezelfde informatie als u en stappen niet uit de palmolie. Ze willen hun invloed gebruiken om bedrijven die het niet zo nauw nemen bij te sturen.

“Ik begrijp die keuze. Maar aan de RSPO, de ronde tafel voor duurzame palmolie, het belangrijkste keurmerk, heeft dat overleg de laatste vijftien jaar te weinig opgeleverd. Wij stappen uit de palmolie omdat we een relatief kleine, passieve belegger zijn. Maar we laten wel onze stem horen, zoals in een recente brief aan de RSPO. Momenteel formuleert die organisatie de eisen voor de komende vijf jaar. Wij maken ons zorgen, omdat het keurmerk te weinig oog heeft voor mensenrechtenschendingen en niet streng genoeg is tegen ontbossing. Veel bedrijven waarin wij investeren, wijzen ontbossing volledig af. Zij leggen de lat hoger dan de RSPO zelf doet. Met 7 miljoen euro was Aegon een kleine investeerder in palmolie. Maar zo’n brief schrijven we met een collectief dat 6,7 biljoen dollar beheert. Samen maken we een vuist.”

De palmolieopbrengst is per hec­tare zesmaal hoger dan van ande­re plantaardige oliën. Alternatieven kosten meer grond en zorgen mogelijk voor meer ont­bossing. Daarom noemt bijvoorbeeld Rabobank stoppen geen optie.

“Dat argument is niet onjuist. Maar je kunt er ook anders naar kijken. Een deel van de gebruikte palmolie kan vervangen worden. Dertig jaar geleden gebruikten we veel lijnzaadolie in Nederland. Dat is soms een goed substituut. Waarom verbouwen we het niet dicht bij huis? Palmolie is goedkoper en kost minder landbouwgrond. Maar daar staan grote problemen tegenover. De helft van de palmolie die Europa importeert, wordt gebruikt als biobrandstof. We moeten ons echt afvragen of dat de meest effectieve manier is om palmolie te benutten. We kunnen daarin terughoudender zijn.”

Veel kleine boeren in Azië zijn afhankelijk van palmolie. Zij zullen hun inkomen verliezen als meer financiële bedrijven uw voorbeeld volgen.

“Het is niet onze bedoeling om de kleine palmolieproducent de nek om te draaien. We willen geen revolutie, maar een evolutie. Als verzekeraar zijn we gewend om naar de lange termijn te kijken, want een goed pen­sioen moet je in een goede wereld kunnen opmaken. Dit zijn ontwikkelingen die je langzaamaan de goede kant op wil zien gaan. Daarom laten we met deze stap merken dat het anders moet. Al die duwtjes samen, van financiële instellingen, politiek en activistische groepen, kunnen voor beweging zorgen.”

Lees alles over de palmolie-kwestie in ons dossier.

Lees ook:

Landroof onder bedreiging van vuurwapens: de palmolie-ellende begint nu in Afrika

In Liberia heeft een palmoliebedrijf duizenden hectares land ingenomen voor een plantage diezo groot moet worden als Overijssel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden