Aegon krijgt drie miljard steun van Bos

Na ING krijgt nu ook verzekeraar Aegon een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat. De overheid steekt drie miljard euro in het Haagse concern en zal twee commissarissen benoemen. De voorwaarden voor de steun zijn vrijwel identiek aan die van de injectie in ING.

Aegon is de tweede financiële instelling die een beroep doet op het steunfonds dat het ministerie van financiën begin deze maand heeft ingesteld voor banken en verzekeraars die door de kredietcrisis in problemen zijn geraakt. Minister Bos noemt Aegon in een toelichting een ’ontzaglijk gezond bedrijf’ dat in principe op eigen benen kan staan. „Maar de situatie is zo heftig dat de meest gezonde bedrijven in de problemen kunnen komen. Wij helpen ze door deze barre tijden heen.”

Bos zei dat hij de namen van de twee commissarissen al ’in zijn hoofd’ heeft. De twee komen net als bij ING in de deelcommissies terecht die zich onder andere bezig houden met overnames en veranderingen in het beloningsbeleid. Over 2008 doen de leden van de raad van bestuur afstand van hun bonussen. Een eventuele vertrekregeling wordt beperkt tot één vast jaarsalaris.

In ruil voor het kapitaal krijgt de Nederlandse staat aandelen in Aegon. Aan de kapitaalinjectie hangt een rente van 8,5 procent. Aegon kan tot 10 oktober volgend jaar een derde van de aandelen terugkopen tegen de uitgifteprijs van 4 euro tot 4,52 euro per stuk. De resterende aandelen kan de verzekeraar op elk moment terugkopen tegen 150 procent van de uitgifteprijs

De transactie verloopt via de Vereniging Aegon. Deze grootste aandeelhouder van de verzekeraar vertegenwoordigt 34 procent van het stemrecht in het bedrijf. De vereniging heeft als doelstelling het behartigen van de langetermijnbelangen van het concern.

Topman Alexander Wynaendts van verzekeraar Aegon ziet de kapitaalinjectie van 3 miljard euro als een extra buffer. „Klanten en tussenpersonen moeten weten dat Aegon een bedrijf is dat ook op de langere termijn gezond is.” Wynaendts stelde dat hij niet afwijkt van zijn eerder uitgestippelde strategie, die onder meer uitgaat van groei in Centraal- en Oost-Europa. „Nu we een extra buffer hebben, kunnen we juist effectiever te werk gaan. We hebben in deze landen nu een sterkere positie ten opzichte van onze concurrenten.”

Tegelijkertijd maakte de verzekeraar ook zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. Het concern leed een nettoverlies van ongeveer 350 miljoen euro. Het bedrijf heeft onder meer voor 400 miljoen aan afschrijvingen moeten doen, en voor 400 miljoen verlies geleden op de beleggingsportefeuille. Om zijn kapitaalpositie verder te versterken zal Aegon over 2008 geen slotdividend uitkeren.

Vakbond CNV Dienstenbond stelt dat de steun van de overheid niet mag leiden tot het schrappen van banen. De vakbond vindt ook dat de werknemers van Aegon betrokken worden bij de benoeming van de overheidscommissarissen. „Op termijn, wanneer de overheid zich weer terugtrekt uit Aegon, zouden de overheidscommissarissen vervangen dienen te worden door werknemerscommissarissen”, aldus CNV Dienstenbond.

Beleggers reageerden in eerste instantie positief op de kapitaalinjectie, maar inmiddels levert het aandeel Aegon toch fors in. Bij opening stond het aandeel nog in de plus, maar rond één uur vanmiddag noteerde Aegon een fors verlies van tien procent. Sinds 1 januari van dit jaar is Aegon al driekwart van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden