Aegon gaf geheime bonus om afzet via Meeùs op te krikken

DEN HAAG - Verzekeraar Aegon heeft bij de adviesketen Meeùs bonussen uitgedeeld om de verkoop van eigen polissen aan te jagen. Diverse leidinggevenden van Meeùs werden beloond als de afzet van Aegon-verzekeringen toenam.

Deze week werd bekend dat het zogenaamd onafhankelijke adviesbureau Meeùs, een van de grootste verzekeringstussenpersonen in Nederland, in werkelijkheid al ruim vier jaar in het geheim een volle dochteronderneming van Aegon is. Daarbij werd het Meeùs-management, naar de Aegon-top nu toegeeft, via eveneens geheime bonussen aangemoedigd aan zijn klanten vooral Aegon-producten te slijten.

Aegon zegt dat deze bonussen vorig jaar allemaal zijn stopgezet, omdat de adviesdochter inmiddels 'mooie winstcijfers' schrijft. Ook dit jaar zal de verzekeraar bij Meeùs geen extraatjes meer uitdelen voor goede verkopen, zei Aegon-bestuurder J. van der Werf gisteren in een toelichting op de jaarcijfers.

Mooie winstcijfers waren er vorig jaar ook voor het concern als geheel. Het resultaat steeg met 16 procent naar 1,79 miljard euro. Over de laatste drie maanden van 2003 was dat zelfs met 32 procent naar 470 miljoen euro. De Aegon-top schrijft dit toe aan verbetering van de aandelen- en obligatiemarkten, naast een efficiëntere administratieve bedrijfsvoering. De zwakke dollarkoers had daarentegen een negatief effect.

Over de Nederlandse cijfers is Aegon minder tevreden. Zo staat de verkoop van levensverzekeringen onder druk, door onder meer de affschaffing van belastingvoordelen voor bedrijfssparen. Ook de onzekerheid over andere fiscale voordeelregelingen drukte de verkopen. Daardoor halveerde de omzet uit koopsompolissen tot 592 miljoen euro.

Morris Tabaksblat, president-commissaris bij Aegon, treedt volgend voorjaar terug. Naar eveneens gisteren bekend werd gemaakt, verlaat Tabaksblat de verzekeraar om te voldoen aan zijn eigen gedragscode voor goed ondernemingsbestuur, de zogenoemde code-Tabaksblat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden