Advocatuur mag schieten op ambtsbericht

den haag – Buitenlandse Zaken is bereid regelmatig met asieladvocaten te praten over de kwaliteit van ambtsberichten. Die toezegging deed het ministerie gisteren.

De door Buitenlandse Zaken opgestelde ambtsberichten staan onder toenemende druk. Justitie beoordeelt asielverzoeken op grond van deze landenrapporten. Volgens advocaten en vluchtelingenorganisaties zijn deze algemene ambtsberichten soms onnauwkeurig en achterhaald. Daardoor zouden asielverzoeken ten onrechte stuklopen.

Het ministerie nodigde gisteren voor het eerst de critici uit om te discussiëren over de ambtsberichten. Directeur-generaal R. Jones sprak over een ’nuttige en unieke bijeenkomst’ die navolging verdient.

Asieladvocaten klagen al jaren over de in hun ogen slechte kwaliteit van ambtsberichten. Sommige berichten zijn volgens advocaten te oud om er zorgvuldige afwegingen op te kunnen baseren. Zo dateert het laatste rapport over Sri Lanka van augustus 2004. Daarnaast vinden advocaten dat Buitenlandse Zaken te veel gebruik maakt van geheime bronnen die niet te controleren zijn.

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) bekritiseerde vorig jaar de kwaliteit van de ambtsberichten. De ACVZ adviseerde dat informatie van Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International een prominentere plek moet krijgen in de rapporten.

Volgens zowel de adviescommissie als de advocatuur moet er een extern, onafhankelijk bureau komen dat toeziet op de kwaliteit van de ambtsberichten. Vooralsnog voelt Buitenlandse Zaken daar niets voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden