Advocaten verzamelen zich voor staking

Advocaten protesteren Beeld Het Parool
Advocaten protesterenBeeld Het Parool

Enkele honderden advocaten hebben maandagochtend bij de rechtbank in Amsterdam actiegevoerd tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven. Ze liepen in toga in een soort rouwstoet naar het gerechtsgebouw om bij de hoofdingang een protestgeluid te laten horen. Daar hielden verschillende advocaten een toespraak en werd een minuut stilte gehouden.

Onder de verzamelde advocaten bevonden zich bekende namen als Hans Anker, Jan Vlug, Benedicte Ficq en Willem Jan Ausma. In andere delen van het land vinden ook (kleinere) stakingen plaats. Niet alleen strafrechtadvocaten, maar ook asiel- en sociaal advocaten staken mee.

De protestactie wordt gesteund door de Orde van Advocaten, die overigens hoopt dat er geen cliënten de dupe zullen worden van de staking. Veel advocaten laten weten de actie te ondersteunen, maar de belangen van hun cliënt voorop te stellen. Zo gaat advocaat Richard Korver in een vastgoedfraudezaak bij de rechtbank in Utrecht pleiten zonder toga, maar met bef. Hij wil op die manier zichtbaar maken dat hij zijn collega's steunt.

Er zijn ook advocaten die een tegengeluid laten horen. Ze vinden wel dat de advocatuur wordt uitgekleed, maar vinden de staking een te zwaar middel.

De Raad voor de rechtspraak liet vorige week al weten begrip te hebben voor de zorgen van de advocaten, maar stelde al dat zaken daardoor niet zonder meer worden uitgesteld. Want, zo stelde de raad, rechters hebben een eigen verantwoordelijkheid bij het bewaken van de voortgang van strafprocessen. Bij verschillende rechtbanken in het land hebben enkele advocaten om aanhouding van zaken gevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden