Advocaten van Willem Holleeder leggen zus Sonja op de pijnbank

Een rechtbanktekening van Sonja Holleeder in een afgesloten ruimte (L) tijdens haar getuigenverklaring bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp in de zaak tegen haar broer Willem Holleeder (M). Beeld ANP

Verdachte broer Willem luisterde naar zijn zus, zweeg en liet zijn raadsman het werk doen.

De advocaten van Willem Holleeder doen er alles aan om de betrouwbaarheid van Sonja Holleeder als getuige in het proces tegen haar broer onderuit te halen. Niets klopt er van het ‘gitzwarte beeld’ dat zij maandag gaf van haar broer, vindt zijn raadsman Xander Janssen. Sterker nog, Sonja leidde door de jaren heen eigenlijk best een normaal leven met de man die wordt afgeschilderd als een tiran.

Vandaag, op de tweede dag van het verhoor van Sonja, kreeg Willem de kans zijn zuster het vuur na aan de schenen te leggen. Hij  hield zijn mond en liet zijn advocaat het werk doen.

Deal

Die wil alles weten over een deal die de staat met haar maakte over de criminele erfenis van haar partner Cor van Hout.  Voor 1,1 miljoen euro kocht de weduwe van de mede-Heinekenontvoerder de strafvervolging af voor het houden van dat criminele bezit. Die afkoop op zich is niet vreemd. Er is ook met de weduwe van crimineel John Mieremet een regeling getroffen. Maar welke afspraken maakte de staat met haar? Mag ze nu haar mond houden terwijl een getuige onder ede moet verklaren? En als ze verklaart, kan zij dat dan doen zonder dat ze gepakt wordt voor bijvoorbeeld een meineed? 

Dat er al een keer is gelogen, staat inmiddels vast. Er is lange tijd verklaard dat de miljoenen aan losgeld uit de ontvoering van Freddy Heineken (in 1983) zijn verbrand. Dat verhaal geloofde niemand. Inmiddels is vastgesteld dat het geld is gestoken in de Achterdam, de prostitutiezone in Alkmaar. Sonja, die meermalen heeft verklaard niets om geld te geven, riep vandaag tijdens haar verhoor steeds: “De Achterdam, die was van mij.” De erven Heineken zullen daar wellicht anders over denken nu het losgeld ten dele is gestoken in de verhuur van ramen voor de prostitutie. Vrijdag zal de Amsterdamse rechtbank antwoord moeten geven op de vraag of de deal op tafel moet komen.

'Oompje'

Advocaat Janssen bombardeerde  getuige Sonja vandaag  met een lading aan getapte telefoongesprekken. Gesprekken tussen haar en Willem, maar ook tussen haar zoon en dochter en ‘oompje’. Duizenden van die tapgesprekken zijn er volgens Janssen en die geven allemaal een positief beeld van de verdachte Willem Holleeder. Hij kocht kleding voor Sonja en haar dochter, regelde auto’s voor haar als die van haar niet reed. Hij zocht een woning voor haar in Amsterdam, een pand dat zo was ingericht dat het veilig was voor vele vormen van agressie van buiten af. De kinderen voerden vriendelijke gesprekken met hun oom terwijl die toch uiteindelijk verdacht wordt van de moord op hun vader. De verdachte regelde zelfs een reisje naar Disneyland voor het gezin van zijn zus. En dat was inclusief het gehandicapte derde kind van  Sonja. 

In het dossier zitten meer positieve verklaringen van getuigen over de relatie tussen Willem en Sonja. Ze ontkent ook niet dat voor de buitenwereld het leek alsof de relatie redelijk normaal was.

Dat is volgens haar echter schijn. Ze speelde toneel teneinde erger te voorkomen. Ze hield haar levensgevaarlijke broer Willem dichtbij zich, ook toen zij en ook haar dochter wisten dat hij de moordenaar van Cor was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden