Advocaten Tribunaal 'obstakels'

DEN HAAG - De positie van verdachten bij het Joegoslavië-tribunaal is zo zwak dat het de eerlijkheid van de rechtszaken aantast en de geloofwaardigheid ervan ondermijnt. Dat vinden advocaten bij het Haagse tribunaal.

Het Joegoslavië-tribunaal haalt meestal het nieuws vanwege het zeer moeizame proces tegen ex-president Milosevic, die weigert een advocaat in de arm te nemen. Maar ook op de tientallen andere processen bij het tribunaal, waar wél advocaten optreden, is veel af te dingen, vindt de Canadese jurist Stéphane Bourgon, president van de advocatenvereniging van het tribunaal (ADC-ICTY) en verdediger van de Bosnische generaal Enver Hadzihasanovic.

De positie van de advocaten/beklaagden is voortdurend in het geding, zegt hij in een interview met Trouw. Zo zijn regels meermalen ten nadele van de verdachten veranderd. Onlangs is bijvoorbeeld de rol van advocaten uit de Balkan-regio teruggeschroefd, terwijl die de taal van de verdachten spreken en de context van de rechtszaken kennen.

Volgens zijn Amerikaanse collega Michael Karnavas worden advocaten als een lastige sta-in-de-weg gezien. Karnavas heeft meermalen de werkwijze van de aanklagers gehekeld, die er in de rechtszaal slechts op uit zouden zijn het 'spel' te winnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden