Advocaten: Promotiestudent kan arbeids contract eisen

Dat promotiestudenten geen arbeidsovereenkomst hebben, is bij de rechter aanvechtbaar, zeggen twee arbeidsrechtadvocaten. In tegenstelling tot wat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en minister Jet Bussemaker van onderwijs stellen, kan wel sprake zijn van een verkapte arbeidsrelatie. Vandaag starten zo'n 160 promovendi bij de RUG als student in plaats van als werknemer. Ze krijgen geen salaris, maar een beurs van 1700 euro. Daarnaast hebben ze recht op sociale voorzieningen als een WW-uitkering en arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ze hebben geen recht op vakantiegeld en pensioenopbouw.

In het kader van een wettelijk experiment in het promotieonderwijs wil de RUG de komende acht jaar 850 promotiestudenten aanstellen. Omdat een promotiestudent zijn onderzoeksvoorstel zelf schrijft, zijn eigen werktijden bepaalt en geen opdrachten van zijn promotor hoeft aan te nemen, kan de universiteit geen gezag uitoefenen over hen, stelt zowel de minister als de universiteit. Dus is het geen arbeidsrelatie, vinden zij.

De arbeidsrechtadvocaten Gerdin Boelens van Capra Advocaten en Marije Schneider van Pels Rijcken hebben hun bedenkingen. Wat geen gezagsverhouding lijkt, kan in de praktijk heel anders uitpakken, stellen zij. De vrijheid van een promotiestudent wordt al ingeperkt als die zich moet houden aan de openingstijden van het universiteitspand. Of als hij afhankelijk is van de agenda van zijn promotor. Ook is het de vraag in hoeverre hij zijn onderzoek zelf uitvoert, omdat hij pas begint als onderzoeker, zegt Boelens.

Blijkt de praktijk af te wijken van de formulering op papier, dan kan de rechter de promotiestudent in het gelijk stellen als hij een arbeidsovereenkomst eist, stellen de twee. Volgens de RUG heeft de rechter eerder al in haar voordeel geoordeeld. Dertien promotiestudenten (toen nog niet wettelijk erkend) stelden volgens de rechter ten onrechte dat sprake was van een arbeidsrelatie. Maar, zegt Schneider, de rechter oordeelt over de huidige situatie, die anders kan zijn dan destijds. Wel meent Schneider dat veel studentpromovendi waarschijnlijk niet zouden kunnen promoveren zonder dit experiment, omdat het aantal promotieplekken schaars is.

de verdieping 4

Promotie nieuwe stijl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden