Advocaten: Fout tbs-besluit makkelijker ongedaan maken

Man 18 jaar ten onrechte opgesloten in kliniek

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Een ten onrechte opgelegde tbs-maatregel moet makkelijker kunnen worden opgeheven.

Dat bepleit de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) naar aanleiding van het nieuws dat een 47-jarige man achttien jaar ten onrechte in een tbs-kliniek heeft vastgezeten.

De man had weliswaar aanvankelijk terecht tbs gekregen, maar de straf had niet verlengd mogen worden. Dat mag alleen bij geweldsmisdrijven terwijl hij was veroordeeld voor diefstal. Twee weken geleden bleek ook al dat iemand onterecht tbs had gekregen. Bij die persoon ging het om zes jaar.

Volgens NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt kan een tussentijdse toets dat voorkomen. "Nu is er om de twee jaar zo'n moment. Dan wordt er gekeken of de tbs-maatregel verlengd moet worden. Dat ene moment is veel te beperkt. In de tussentijd kan er best iets ontdekt worden."

De Raad voor de Rechtspraak vindt dat alle rechtbanken tbs-zaken moeten doorlichten om te kijken of er meer mensen onterecht vastzitten. De rechtbank in Amsterdam, die de tbs van de 47-jarige man ten onrechte verlengde, gaat dat ook doen. Alleen bij die rechtbank gaat het om zeker honderd zaken.

Evert van der Meer, tbs-advocaat bij Anker en Anker, het kantoor dat de vorige zaak aan het licht bracht, vindt dat een goede zaak. Ook hij wil een grotere rol voor de advocatuur.

"Advocaten hadden altijd de mogelijkheid om de minister aan te schrijven, maar dat is een paar jaar geleden geschrapt. Als we nu denken dat iemand ten onrechte vastzit, kunnen we de staat in een civiele procedure aanklagen. Dat is omslachtig. Ik heb liever de mogelijkheid om zo'n zaak voor te leggen aan een gespecialiseerde kamer."

Een woordvoerder van staatssecretaris Teeven (VVD, veiligheid en justitie) zei gisteren dat de bewindsman daar niet voor voelt. "Bij de zaak die vandaag naar buiten kwam, is elke twee jaar over de tbs-verlenging gesproken. Op al die momenten hadden advocaten de fout kunnen opmerken. Ik zie niet in waarom zo'n extra toetsmoment de fout wél aan het licht had gebracht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden