'Advocaten blunderen bij asielprocedures'

(Novum) - Advocaten maken jaarlijks tientallen fouten in asielprocedures. Tal van asielzoekers zijn sinds de invoering van de Vreemdelingenwet vijf jaar geleden door blunders van advocaten hun verblijfsvergunning misgelopen. Dat zegt Frits Koers van de Commissie Rechtsbijstand Asielzoekers (CRA) dinsdag in Algemeen Dagblad.

"Advocaten laten de termijn waarop bezwaarschriften moeten worden ingediend verstrijken of vergeten stukken op te sturen", zegt Koers. Asielzoekers zouden geen klacht kunnen of durven indienen tegen hun advocaten. Volgens Koers zijn allochtonen vaak al uitgezet voordat ze kunnen klagen. Nederland heeft te weinig advocaten die gespecialiseerd zijn in asielzaken, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Stichting Rechtsbijstand Asiel Nederland. Volgens het rapport verdragen advocaten 'weinig externe controle'.

Vorig jaar werden bij de CRA 25 klachten ingediend tegen asieladvocaten, schrijft het dagblad. Zestien hiervan werden gegrond verklaard. Eén advocaat werd voor negen maanden geschorst, een andere is definitief uitgesloten van de asieladvocatuur. Els Unger van de Orde van Nederlandse Advocaten, die in de CRA is vertegenwoordigd, erkent in de krant dat 'sommige' asieladvocaten fouten maken. Sinds kort zijn er volgens haar verplichte cursussen. Ook is een handboek gemaakt, zodat de advocaten aan kwaliteitseisen kunnen voldoen. De nieuwe Vreemdelingenwet zou het vak een stuk moeilijker hebben gemaakt.

Asieladvocatuur is volgens Koers 'het moeilijkste onderdeel van de rechtspraak'. "Het is ingewikkeld en dat leidt tot fouten." Voor een gedeelte komen de fouten door gebrek aan motivatie en betrokkenheid bij de advocaten, zegt Koers. Het overgrote deel van de asieladvocaten spreekt niet of nauwelijks met hun cliënt, zegt asieladvocaat Pieter Bogaers in het ochtendblad. "Ze willen niet weten wat hun cliënt heeft meegemaakt en besteden maximaal dertig minuten aan een gesprek." De fouten van zijn collega's noemt hij 'onderdeel van een falend systeem'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden