Advocaten: bewijs tegen Dino Bouterse onrechtmatig

Dino Bouterse Beeld ap
Dino BouterseBeeld ap

De advocaten van Dino Bouterse vinden dat de Amerikaanse aanklager op een onrechtmatige manier bewijs heeft verzameld tegen hun cliënt, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse. Dit staat in het verweer dat de verdediging van Bouterse heeft ingediend bij de rechtbank in New York waar de zaak op de rol staat. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Ook zou de soevereiniteit van Suriname en Panama, waar Bouterse op 29 augustus werd aangehouden, geschonden zijn door de werkwijze van de Amerikaanse autoriteiten.

De advocaten hebben het verweer zaterdag naar buiten gebracht. Een inhoudelijke behandeling van de zaak heeft nog niet plaatsgevonden.

Bouterse werd na zijn arrestatie uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van drugs- en wapenhandel. De aanklacht werd op 7 november uitgebreid met de verdenking dat hij wilde samenwerken met de Libanese terroristische organisatie Hezbollah. Omdat het bewijs daarvoor pas later is toegevoegd, mag Bouterse hiervoor volgens zijn advocaten niet worden aangeklaagd.

Undercoveroperaties
Zowel bij de aanklacht voor drugs- en wapenhandel als de terroristische activiteiten is het bewijs met behulp van undercoveroperaties verzameld in Panama en Suriname. Zo deden de agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA zich voor als drugsbaronnen toen ze Bouterse ontmoetten in Panama. In Suriname gaven ze zich uit voor leden van Hezbollah.

Omdat de regeringen van Panama en Suriname niet op de hoogte waren van de activiteiten van de DEA, is de soevereiniteit van beide landen volgens de verdediging geschonden. Ook stellen zij dat de regering van Panama onder valse, Amerikaanse voorwendselen heeft meegewerkt aan de uitlevering van Bouterse. Panama zou te horen hebben gekregen dat de aanwezigheid van Bouterse een gevaar voor het land was, omdat Hezbollah hem zou komen bevrijden.

De advocaten geven verder aan dat de verklaringen die Bouterse na zijn arrestatie heeft afgelegd, niet gebruikt mogen worden omdat ze op een 'dwangmatige' manier zouden zijn verkregen. Zo kreeg hij niet te horen waarom hij was aangehouden en was hij geboeid tijdens de hele aanhouding en de reis naar de VS.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden