Advocate tegen CuraÇaose oliereus

Duurzame 100 | Van de lijst groene doeners en denkers zijn de onderste 25 namen bekend. Een advocate van overzee is een nieuwkomer.

Voor het eerst staat een inwoner van Curaçao in de Duurzame 100. Advocate Sandra in 't Veld is een van de nieuwkomers in de editie van 2016. Zij strijdt tegen 'het grofste milieuschandaal in het Koninkrijk der Nederlanden', de stinkende, walmende Isla Raffinaderij. Met stichting Schoon Milieu Op Curaçao voert zij rechtszaken tegen de sterk verouderde oliefabriek. Ze staat op plaats 92.

Al dertien jaar probeert In 't Veld, als vrijwilliger, de overheid op Curaçao ervan te overtuigen iets te doen aan de enorme uitstoot van de raffinaderij. Die veroorzaakt ook gezondheidsproblemen. De belangen zijn echter groot. De fabriek is de grootste werkgever op het eiland. Er zijn inmiddels vele rapporten verschenen waarin de vervuiling is vastgesteld. "Onverteerbaar dat daar niets mee gebeurt", zei In 't Veld eerder in een interview met Trouw. "Ik schaam mij dat dit mogelijk is in ons koninkrijk."

Net als vorig jaar wordt de Duurzame 100 in gedeeltes bekendgemaakt, in de krant en op de site. Vandaag de nummers 76 tot 100 , morgen en zaterdag de volgende groepen van 25 personen. Dinsdag publiceert Trouw in een bijlage de top 25 van de lijst van groene doeners en denkers. Die wordt maandagavond, op de Dag van de Duurzaamheid, bekendgemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Een onafhankelijke jury van twaalf experts heeft uit een groslijst van zo'n 450 namen de honderd duurzaamste Nederlanders gekozen en die vervolgens gerangschikt. In de achtste editie van de lijst staat een recordaantal nieuwkomers, 34. Ook staan er meer vrouwen in, 39 tegenover 32 vorig jaar. Tussen plaats 76 en 100 staan negen nieuwkomers, onder wie energie-adviseur Arash Aazami, Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten en Babette Porcelijn, die het boek 'De verborgen impact' schreef.

Onder de nieuwkomers ook hoogleraar systeeminnovaties John Grin. Nieuwe vondsten die de planeet minder belasten zijn lang niet altijd staaltjes van technisch vernuft, soms deugt het systeem gewoon niet, constateert Grin. In de bouw hoort hij: we willen wel duurzaam bouwen maar dan winnen we de aanbesteding nooit omdat we te duur zijn. "Hoe kan het dat een energieneutraal huis te duur gevonden wordt?", vraagt Grin zich af in een interview met Trouw. "Dat ligt aan onze definitie van de kostprijs. Want de toekomstige bewoner zal geld op zijn energierekening besparen, en dat kun je weer aftrekken van de hypotheeklasten. Dan moeten we zorgen dat banken op basis van die berekening de koper een hypotheek wil verstrekken. En dat een wethouder een bouwproject aanbesteedt op basis van maandlasten, in plaats van de kostprijs." En als dat niet kan vanwege het Europese aanbestedingsrecht? Grin: "Dan moet je dat aanpakken. Dat is systeeminnovatie."

DE VERDIEPING 12

Interview met John Grin

TROUW.NL/DUURZAME100

Portretten van 100 tot en met 76

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden