Advocate richt haar pijlen niet meer op Joris Demmink maar op de Staat

Joris Demmink. Beeld anp
Joris Demmink.Beeld anp

Er is geen spat aan bewijs te vinden voor de verkrachting van destijds twee minder jarige Turkse jongens door oud-topambtenaar Joris Demmink. Hun advocate wil de Nederlandse staat nu aanklagen. Volgens haar is de kwaliteit van de rechtsstaat in het geding.

En passant trokken de officieren van justitie Daphne van der Zwan en Ronald Steen ook alle geruchten na over het misbruiken van jonge jongens in Nederland. Niets is er waar van die berg aantijgingen aan het adres van Demmink. Speculaties en veronderstellingen, meer kan er niet van worden gemaakt worden, vinden OM en gerechtshof Arnhem. Geen feit te vinden dat zou kunnen leiden tot een succesvolle vervolging, laat staan berechting. Waar veel rook was rond Demmink blijkt geen vuur. Is dit heftige dossier Demmink nu verleden tijd?

Zwijgen

Als je die vraag via zijn advocaat stelt aan de hoofdpersoon in dit al vijftien jaar slepende dossier, Joris Demmink, luidt het antwoord: "Cliënt is verheugd over de uitkomst." Nee, Demmink heeft geen enkele behoefte aan het geven van een interview nu blijkt dat hij jarenlang is achtervolgd door groepen in de samenleving die hem wilden zien hangen voor seks met minderjarigen. En een rechtszaak tegen alle verspreiders van de laster die Demmink onderging, is ook niet in de maak. Demmink zwijgt en dat is volgens zijn advocaat "geen trendbreuk".

In het kamp van het Openbaar Ministerie is het ook rustig. Het gerechtshof Arnhem heeft het drie jaar durende onderzoek van Van der Zwan en Steen naar alle aantijgingen aan het adres van Demmink gehonoreerd met een dikke voldoende. Het OM is ontslagen van de eerder door het hof opgelegde verplichting Demmink te vervolgen. Alles is in het werk gesteld om de beschuldigingen van de twee klagers uit Turkije te onderzoeken.

De twee, destijds straatkinderen Mustafa en Osman, zouden door Demmink zijn verkracht in Turkije. Een datum voor die verkrachtingen is niet gegeven. De beide klagers hebben het over de jaren 1995, 1996 en 1997. Het OM en de rechter-commissaris waren in Turkije niet welkom om daar onderzoek te doen en klagers en getuigen te spreken.

Drie jaar in kaart brengen

Er zat niets anders op dan het leven van Demmink gedurende drie jaar in kaart te brengen. In een nooit eerder vertoonde operatie werd aan de hand van agenda's van derden, creditcardafschriften, bankafschriften, vluchtgegevens, vergaderverslagen, getuigenissen van vrienden en collega's op het ministerie van justitie en info van inlichtingen diensten vastgesteld dat Demmink in die periode nooit in Turkije is geweest. Als dat waar is, kan er maar een conclusie worden getrokken en dat is dat de aanklachten vals waren. Het doen van een valse aangifte is een strafbaar feit. Maar aan een vervolging voor dat feit begint het OM niet.

Kwaliteit van de rechtsstaat

Voor Adele van der Plas, advocaat van de beide Turkse klagers, is het dossier nog lang niet gesloten. Zij realiseert zich dat een vervolging van Demmink er niet meer in zit. "Het recht heeft zijn loop gehad, maar een civiele actie tegen de Nederlandse staat wegens onrechtmatig handelen is nog mogelijk."

Volgens Van der Plas worden de beide Turkse jongens onterecht als leugenaars afgeschilderd. In haar ogen echter heeft de Nederlandse staat gefaald. Vijf jaar lang heeft het OM de tijd gehad om in 2008 door haar en haar cliënten aangedragen bewijzen te onderzoeken. Niets is er in die periode gedaan. Dat in 2013 Turkije de zaak als verjaard bestempeld en dus Nederlandse rechtshulpverzoeken afwijst heeft Nederland toch echt aan zichzelf te danken, vindt de advocate. Demmink is niet langer meer haar doelwit, maar het overeind houden van de kwaliteit van de rechtsstaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden