Duurzame 100

Advocate neemt het op tegen stinkende oliefabriek Curaçao

De Isla Raffinaderij in Willemstad, Curaçao Beeld anp
De Isla Raffinaderij in Willemstad, CuraçaoBeeld anp

Voor het eerst staat een inwoner van Curaçao in de Duurzame 100. Advocate Sandra in 't Veld is één van de nieuwkomers in de editie van 2016.

Zij strijdt tegen 'het grofste milieuschandaal in het Koninkrijk der Nederlanden', de stinkende, walmende Isla Raffinaderij op het eiland. Met de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) voert zij rechtszaken tegen de sterk verouderde oliefabriek. Ze staat op plaats 92.

Al dertien jaar lang probeert In 't Veld, als vrijwilliger, de overheid op Curaçao te overtuigen iets te doen aan de enorme uitstoot van de raffinaderij. Die vervuilt niet alleen het milieu maar veroorzaakt ook gezondheidsproblemen. De belangen zijn echter groot. De fabriek is de grootste werkgever op het eiland. Er zijn inmiddels vele rapporten verschenen waarin de vervuiling is vastgesteld. "Onverteerbaar dat daar niets mee gebeurt", zei In 't Veld eerder in een interview met Trouw. "Ik schaam mij dat dit mogelijk is in ons Koninkrijk."

De Duurzame 100 2016: vandaag de onderste 25 van de jaarlijst

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Record
Net als vorig jaar wordt de Duurzame 100 in gedeeltes bekend gemaakt, in de krant en op de site. Vandaag de nummers 76 tot 100 , morgen en zaterdag de volgende groepen van 25 personen. Dinsdag publiceert Trouw in een speciale bijlage de top 25 van de lijst van groene doeners en denkers. Die top 25 wordt maandagavond, op de Dag van de Duurzaamheid, ook bekend gemaakt tijdens een evenement in Pakhuis de Zwijger.

Een onafhankelijke jury van twaalf experts heeft deze zomer uit een groslijst van zo'n 450 namen de honderd duurzaamste Nederlanders gekozen. In de achtste editie van de lijst staat een record aantal nieuwkomers, 34. Ook staan er meer vrouwen in, 39 nu, dan vorig jaar toen het er 32 waren. Tussen plaats 76 en 100 staan negen nieuwkomers, waaronder energie-adviseur Arash Aazami, Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten en Babette Porcelijn, die het boek 'De verborgen impact' schreef.

Systeeminnovatie
Onder de nieuwkomers ook hoogleraar systeeminnovaties John Grin. Nieuwe vondsten die de planeet minder belasten, zijn lang niet altijd staaltjes van technisch vernuft, soms deugt het systeem gewoon niet, constateert Grin. In de bouw bijvoorbeeld hoort hij: we willen wel duurzaam bouwen maar dan winnen we de aanbesteding nooit omdat we te duur zijn. "Hoe kan het dat een energieneutraal huis te duur gevonden wordt?", vraagt Grin zich af in een interview met Trouw. "Dat ligt aan onze definitie van de kostprijs. Want de toekomstige bewoner zal geld op zijn energierekening besparen, en dat kun je weer aftrekken van de hypotheeklasten. Dan moeten we zorgen dat banken op basis van die berekening de koper een hypotheek wil verstrekken. En we moeten zorgen dat een wethouder een bouwproject aanbesteedt op basis van maandlasten, in plaats van de kostprijs." En als dat niet kan vanwege het Europese aanbestedingsrecht? Dan moet je dat aanpakken, stelt Grin. "Dat is systeeminnovatie."

De nummers 100 t/m 76 van de Duurzame100 2016 zijn bekend. Wie zijn de nieuwkomers, stijgers en dalers? Bekijk hiet hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden