Advocaat wisselt nu wél goed

door Rob Pietersen

,,Ik kan dus wel goed wisselen’’, zei de kleine generaal met de grote eerzucht. Dick Advocaat eiste gisteren, na de 2-1 overwinning van ’zijn’ Zuid-Korea op Togo, de overwinning zelf op.

Toch werd het winnende doelpunt niet door de Hagenaar, maar echt door een Zuid-Koreaan gemaakt. Ahn schoot in de 72ste minuut, toen Togo al een kwartier met tien man speelde, van afstand raak. Ahn was echter invaller, en die ’gouden’ wissel leek Advocaat gisteren het meest te verheugen.

De frustratie zit diep. Veel dieper dan hij ooit zal erkennen. In het openingsduel van Oranje tijdens het EK van twee jaar geleden, haalde Advocaat, Arjen Robben naar de kant. Na de nederlaag tegen Tsjechië kwam het nooit meer goed tussen de kleine generaal, zijn soldaten en het volk.

Advocaat vluchtte na het EK Portugal uit, werd coach van Gladbach en liet zich in Nederland nauwelijks meer zien. Na een kortstondig verblijf in de Bundesliga, verhuisde hij naar de Emiraten, voordat hij in Zuid-Korea aan de slag ging. In Duitsland is hij terug in de schijnwerpers. Met goedwillende jongens in plaats van kwaadsprekende journalisten.

Hij wil zo graag groter lijken, de kleine generaal. Zijn opvolger Van Basten kan volgens hem niets fout doen. Dat steekt. Als Beenhakker stunt met Trinidad en Tobago lijkt hij jaloers, net als op Hiddink, de wereldburger die in Azië tot een soort boeddha uitgroeide en Down Under de wereld op z’n kop zet.

In zijn wraak- en eerzucht had hij een gemakkelijkere klus kunnen kiezen. Zuid-Korea was de nummer vier van het vorige WK. Vooral dankzij het thuisvoordeel, onderschatting van de tegenstanders én Guus Geluk. ,,Mister Hiddink heeft ons duidelijk gemaakt hoe goed we zijn. En dat we voor niemand bang hoefden te zijn’’, zo mijmerde oud-PSV’er Lee over de ’goeie ouwe tijd’.

Tijden zijn echter veranderd, omstandigheden ook. Zonder het thuisvoordeel, niet als underdog, lijkt Zuid-Korea slechts een modale ploeg die in een poule met Frankrijk en Zwitserland al blij moet zijn als de tweede ronde wordt bereikt.

Dat besef leeft niet bij iedereen. Voorzitter Chung van de Koreaanse bond oreerde vlak voor het duel met Togo dat Zuid-Korea het in Duitsland beter zal gaan doen dan vier jaar geleden, thuis in Seoul. ,,Dat betekent in ieder geval dat ie vertrouwen in me heeft’’, zo reageerde Advocaat luchtig op de torenhoge, irreële verwachtingen.

De vorige week nog stakende spelers van Togo waren gisteren in Frankfurt minimaal een helft beter dan de Aziaten. Kader – in de aanval gekoppeld aan de nationale ster Adebayor van Arsenal – profiteerde na een halfuur van een van de vele fouten in de Koreaanse defensie. Als verdediger Abalo in de 55ste minuut niet zijn tweede gele kaart had opgelopen, en Chun-Soo Lee uit de daaropvolgende vrije trap niet meteen de 1-1 had binnengeschoten, had het eerste optreden van Zuid-Korea in Duitsland heel vervelend kunnen aflopen.

„Na de rust heb ik ervoor gekozen om met Ahn een vierde aanvaller in te brengen. Dat gebeurt op internationaal niveau niet zo snel. Gelukkig pakte de ingreep goed uit. Ik kan dus wél goed wisselen”, zei Advocaat na afloop dik tevreden. Was het humor? Eén gouden wissel maakt nog geen zomer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden