Advocaat wil via rechter pas halve Nederlanders

(Novum) - De advocaat van ruim 250 buitenlandse kinderen met een Nederlandse moeder stapt naar de rechter omdat minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) hen geen Nederlands paspoort wil geven. Dat meldt advocaat Stans Goudsmit vrijdag in Trouw. Haar cliënten vinden het onrechtvaardig dat kinderen van na 1985 met een Nederlandse ouder wel Nederlander zijn, net als kinderen van voor 1985 met een Nederlandse vader, maar dat dit niet geldt voor kinderen van voor 1985 met een Nederlandse moeder.

Goudsmit vertegenwoordigt de moeders, die zijn verenigd in de stichting 'Ne(e)derlanderschap: Ja!'. Haar cliënten worden gediscrimineerd, stelt zij in de krant. Zij willen dat ook kinderen die voor 1985 zijn geboren en een Nederlandse moeder hebben een Nederlands paspoort krijgen. De wet is in de jaren tachtig gewijzigd, omdat de oude regeling discriminerend zou zijn. De regel dat het kind automatisch de nationaliteit van de vader kreeg, werd als discriminerend ten opzichte van de moeder gezien.

Verdonk liet onlangs weten dat deze zogenoemde 'latente Nederlanders' niet meer in aanmerking komen voor het Nederlanderschap. Tussen 1985 en 1988 was er een overgangsregeling waarmee mensen alsnog Nederlander konden worden. Van deze regeling maakten volgens de krant ruim 47 duizend mensen gebruik. Goudsmit denk dat dertigduizend kinderen met een Nederlandse moeder en een buitenlandse vader door slechte voorlichting niet van de overgangsregeling wisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden