Advocaat: Werkgever kan hoge eisen stellen

Een rokende advocaat hoeft bij advocatenkantoor Sap in Amersfoort niet te solliciteren. ,,Niet-roken is een eis die wij stellen en die ruimte biedt de wet ons”, zegt advocaat John Roth.

Hij is specialist arbeidsrecht en werkt op een kantoor dat namens een zieke roker de eerste rechtszaak aanspande tegen de tabaksindustrie. Roth was ook de advocaat van een postsorteerster van TNT Post die enkele jaren geleden haar werkgever dwong tot het inrichten van een rookvrije werkplek. Die zaak vormde de opmaat tot wetgeving ter bescherming van niet-rokers op het werk. ,,Ik heb geen moeite met werkgevers die rokers uitsluiten'', zegt Roth. ,,Al moet een werknemer natuurlijk wel zelf moet weten wat hij privé thuis doet. Daar hoort een werkgever buiten te blijven.''

Een klacht van een afgewezen, rokende sollicitant is in Nederland nog nooit door de rechter getoetst. En volgens advocaat Stefan Sagel van kantoor De Brauw Blackstone Westbroek in Den Haag – ook jurist arbeidsrecht – is het maar zeer de vraag of een roker kansloos is. ,,Er zijn banen waarbij het nogal voor de hand ligt dat roken een rol speelt bij de sollicitatie. Het kan zijn dat je ongeschikt bent voor een functie omdat je niet lang genoeg ’zonder’ kunt. Denk aan het werken op een olieraffinaderij of een boorplatform. Dan is zo’n vraag naar rookgewoonten gerechtvaardigd. In andere gevallen is dat twijfelachtig. Waar ligt immers de grens? Roken is ongezond. Maar ook parachutespringen kan ongezond zijn.”

Sagel denk dat een roker die door tabaksgebruik in de privé-sfeer een baan misloopt, een kans maakt als hij naar de rechter zou stappen. ,,Bij goed werkgeversschap hoort ook dat gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Waarom dus alleen selecteren op roken? Weliswaar is er in de sollicitatieprocedure nog geen contract en is de beslissingsruimte voor werkgevers vrij groot in die fase, dat neemt niet weg dat hij maatschappelijk zorgvuldig behoort te handelen. Het ligt duidelijk anders wanneer een werknemer tijdens de sollicitatie aangeeft dat hij op het werk zal roken. Zo iemand mag je weigeren.”

Volgens advocaat Roth kan een werkgever ver gaan in zijn eisen. ,,Sollicitaties zijn hoe dan ook selectieprocedures. Sollicitanten hebben bovendien in die fase weinig bescherming. De ruimte om iemand af te wijzen, is vrij groot.”

,,Iedere werkgever kijkt naar de gezondheidssituatie van een kandidaat-werknemer. En in hoeverre is roken eigenlijk een privé-zaak? Je mag als werkgever kledingvoorschriften hanteren, en volgens mij mag je zelfs een werknemer die zoveel parfum gebruikt dat anderen er last van hebben, een baan weigeren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden