Advocaat van Franse ex-minister vreest overlijden cliënt

BORDEAUX (AFP, Reuters, AP) - De Franse ex-minister en Vichy-ambtenaar Maurice Papon is volgens zijn advocaat te oud en ongezond om een lang proces te verdragen. Jean-Marc Varaut, verdediger van Frankrijks 'laatste oorlogsmisdadiger' waarschuwde gisteren op de eerste procesdag dat zijn cliënt kan overlijden als hij in de gevangenis moet blijven.

Papon had de eerste nacht in de gevangenis slechts drie uur geslapen en “een aanval van benauwdheid” gehad, zei Varaut. Ook kon Papon de spreekkoren van medegevangenen niet velen. “Als hij het niet overleeft, zullen zijn familie en zijn advocaten alle verantwoordelijken vervolgen”, waarschuwde Varaut. “Er is niets gedaan om de omstandigheden voor 's werelds oudste gevangene te verbeteren.” Varaut wees erop dat Papon vorig jaar een drievoudige hartoperatie heeft ondergaan en medicijnen voor zijn hart slikt.

Papon zelf sprak met trillende stem. “Papon, Maurice, 87 jaar oud, gepensioneerd”, antwoordde hij toen de rechter hem zijn naam, leeftijd en beroep vroeg. Papon vond het proces oneerlijk: “Ik heb slechts één stem en er zijn zeker 20 stemmen aan de andere zijde. “Fysiek, psychologisch en moreel, wens ik mijn eigen verdediging te voeren in de best mogelijke omstandigheden”, aldus Papon. Hij sprak over “de ondraaglijke last van detentie”.

Aanklager Henri Desclaux vroeg om een onafhankelijk medisch onderzoek naar Papons gezondheid. Mogelijk wordt Papon in een ziekenhuis opgenomen, waar hij onder politiebewaking komt te staan. Het stadsziekenhuis van Bordeaux is tegenover het gerechtshof gevestigd.

Papon wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid wegens zijn verantwoordelijkheid voor de deportaties van 1690 Joden uit Bordeaux en omgeving tussen 1942 en 1944. Het proces zal enkele maanden duren en zo'n 140 getuigen worden opgeroepen. Onder hen oud-president Giscard en ex-premier Barre.

Het trekt grote aandacht in Frankrijk zelf, waar nog nimmer het duistere verleden van het Vichy-regime zo aan de kaak werd gesteld. De Franse pers noemt het proces tegen Papon een aanklacht tegen een de Franse geschiedenis. Het dagblad L'Alsace schrijft dat het land eindelijk de moed heeft te erkennen dat het niet uitsluitend door verzetshelden werd bevolkt. Het wordt tijd de omvang van de collaboratie met nazi-Duitsland te onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden