Advocaat: Van Agt moet opheldering geven over geweldsinstructie Molukse treinkaping

De Punt- Treinkaping door Molukkers Beeld anp

Oud-premier Dries van Agt moet mogelijk komen getuigen in een proces over de treinkaping bij de Punt in 1977. 

Advocaat Liesbeth Zegveld, die nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse treinkapers bijstaat, zal de rechtbank in Den Haag verzoeken om de voormalig CDA-politicus op te roepen als getuige, net als vier hoge militairen, zo meldt de Volkskrant.

Zegveld probeert erachter te komen met welke geweldsinstructie de mariniers de kaping bij De Punt beëindigden. De trein werd na drie weken op 11 juni tijdens een verrassingsactie ontzet, waarbij zes van de negen kapers werden doodgeschoten.

De advocaat heeft nieuwe verklaringen van voormalige officieren die zeggen dat de mariniers achter de schermen van hogerhand de opdracht hadden gekregen om de kapers niet gevangen te nemen maar dood te schieten. Dat is in strijd met internationale regels.

Liesbeth Zegveld, advocaat van de nabestaanden van de Molukse treinkapers. Beeld anp

Geheime geweldsinstructie

Zegveld mocht vorig najaar elf oud-mariniers horen over hun handelen bij De Punt. Net als de Staat ontkenden zij dat er zo'n geheime geweldsinstructie was. Maar uit hun verklaringen bleek dat ze direct op de treinkapers schoten, zonder te kijken of die zich overgaven of geen gevaar meer vormden.

De twee kapers om wie het proces draait, zijn doodgeschoten toen zij al zwaargewond en weerloos op de grond lagen. Dat maken de nabestaanden op uit autopsierapporten die pas recent door de Staat werden vrijgegeven.

De bewering dat de leiding een dodelijke geweldsinstructie meegaf, komt van een hoge commandant die destijds bij de briefing was betrokken. Hier werden de mariniers geïnstrueerd die bij De Punt werden ingezet en bij de gijzeling van een basisschool in Bovensmilde, die gelijktijdig plaatsvond.

Meer getuigen oproepen

Deze commandant van de school heeft naderhand over de inhoud van de instructie gesproken met collega's. Drie van hen, oud-officieren, hebben dit op hun beurt tegen Zegveld gezegd. Hun verklaringen staan op papier. Met deze verklaringen wil Zegveld de rechtbank overhalen de hoogste militaire en politieke leiding van destijds te horen. Ook wil ze oud-generaal Henk van den Breemen laten getuigen, evenals Van Agt, die als minister van justitie politiek verantwoordelijk was voor de acties.

Van den Breemen bereidde het besluit om met laagvliegende, bulderende jachtvliegtuigen de Molukse kapers in de trein bij de Punt af te leiden voor. In een interview met Trouw in 1998 vertelt hij dat hij, bij wijze van proef, bij vliegveld Gilze Rijen in een treinwagon ging zitten en het vliegtuiglawaai op zich liet inwerken. “Het werkte inderdaad.” 

Premier Den Uyl was aanvankelijk niet voor die aanpak. Hij vreesde dat zo'n schijnaanval uit de lucht te militair was en onnodig veel machtsvertoon zou opleveren. Toen Van den Breemen gekscherend voorstelde de jachtbommenwerpers dan maar wit te maken en er politie op te schilderen werd dat in het crisisteam nog even serieus genomen. “Van die schilderbeurt kon gelukkig worden afgezien.”

De zaak gaat op 29 mei verder in de rechtbank.

Lees ook: Dries van Agt: 'De last van De Punt draag ik nog steeds mee'

In juni 2017 interviewde Arjan Visser Dries van Agt aan de hand van de tien geboden, waaronder 'Gij zult niet doden'. "Ik vind het erg dat er zoveel leed is toegebracht, allicht, maar toch zal ik de keuze voor het ingrijpen met militair geweld blijven verdedigen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden