Advocaat vader Rochelle: Mensonterend besluit

Rochelle Rikkers, het zusje van het 'meisje van Nulde', mag van de kinderrechter niet bij haar vader Martin Huisman blijven. De advocaat van de twee, mr. Peter Prinsen, kondigt een harde juridische strijd aan als dit 'mensonterende besluit' dat 'is gebaseerd op valse beweringen', niet wordt teruggedraaid.

Louis Cornelisse

Over haar moeder Wanda Rikkers, die nog in de gevangenis in Spanje zit, heeft de inmiddels 4-jarige Rochelle sinds haar terugkeer in Nederland nog niet gesproken. Wel heeft ze de naam genoemd van haar vermoorde zusje Rowena. Van Rowena werden deze zomer in het water bij Strand Nulde en Hoek van Holland lichaamsdelen gevonden. Moeder Wanda (25) en haar vriend Mike J. (32) worden verdacht van de moord op Rowena en het in stukken snijden van haar lichaampje. Het tweetal wacht op uitlevering aan de Nederlandse justitie. Vader Martin is met Rochelle ondergedoken. Van de kinderrechter moet het meisje naar een pleeggezin.

Martin Huisman heeft na de scheiding van Wanda geen voogdij gevraagd over de meisjes en bijna een jaar geen contact met ze gehad. Is het niet begrijpelijk dat de Kinderbescherming en de rechter Rochelle niet aan hem toevertrouwen?

Peters: ,,De scheiding was om puur zakelijke redenen. Ze leefden gewoon als gezinnetje verder. Daarom kwam Martin ook niet op de zitting waar het ouderlijk gezag werd geregeld.''

Op het moment dat Wanda bij Mike J. introk, heeft hij niets ondernomen om Rowena en Rochelle te zien?

Paters: ,,Jawel. In maart vorig jaar was afgesproken dat de meisjes een tijdje bij hem kwamen wonen. Rochelle was toen drie en Rowena vier jaar. Op het station besloten ze dat Martin de oudste mee zou nemen. Rochelle vonden ze te klein. Na drie weken werd Rowena opeens opgehaald. Dat is de laatste keer dat Martin Rochelle levend heeft gezien''.

De rechter liet Martin Rochelle ophalen in Spanje, maar oordeelt nu dat het tijd is het kind rust te gunnen bij mensen waar ze geen verleden mee heeft. Is dat onterecht?

Peters: ,,Dat is een mensonterend besluit. De rechter zegt dat Martin niet kan garanderen dat ze buiten de publiciteit blijft. Na het optreden in Spanje heeft hij dat ook niet meer gedaan.''

Heeft de rechter geen gelijk dat Martin niet kan overzien in welke psychische toestand Rochelle verkeert?

Peters: ,,De Kinderbescherming zegt dat het kind zo normaal doet en dat dat abnormaal is. Wat moet je daar nou mee!? De vader is volledig bereid Rochelle te laten onderzoeken door onafhankelijke deskundigen. Er wordt zelfs gezegd dat Rochelle zich niet meer kan hechten aan anderen. Nou, ik heb zelf vastgesteld dat Rochelle daar heel goed toe in staat is''.

Heeft ú dat getest?

Peters: ,,Toen Rochelle even bij haar oma was, ben ik daar met Martin heen geweest. Ze kroop meteen bij haar vader op schoot en babbelde honderduit. Ik heb gezegd: 'Chelly' -zo noemen ze haar- 'mag ik een handje van je?' 'Als je weggaat', zei ze. Heel logisch: bij vertrek geef je een handje. Even later kwam ze met een knuffelbeest bij me. Om te laten voelen hoe lekker zacht die was. Heel normaal, spontaan gedrag voor een kind.''

Misschien heeft Rochelle niets gemerkt van de moord op haar zusje, maar Rowena is verdwenen en ze noemt nog steeds haar naam. Zoiets laat toch sporen na bij een kind?

Peters: ,,De ervaring leert van niet. Een kind van drie heeft aan dat soort ervaringen geen herinnering. Ook de vlucht naar Spanje met haar moeder en Mike J. is nu nog even een beeld van een vakantie en vervaagt daarna''.

De rechter en de Kinderbescherming willen Rochelle in een pleeggezin plaatsen. De moeder, die de voogdij over Rochelle heeft, laat vanuit haar cel weten dat hun dochter moet worden weggehaald bij haar vader. Wat doe je tegen zo'n overmacht?

Peters: ,,De hoop is dat het besluit wordt herzien. Als ze een harde confrontatie willen, dan kunnen ze die krijgen. Dan voorspel ik een spijkerhard gevecht.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden