Advocaat twijfelt over baan bij Oranje

GOTHENBURG - "Er is voor mij bij het Nederlands elftal geen eer te behalen." Met die opmerkelijke opvatting gaat assistentbondscoach Dick Advocaat vandaag de tweede gespreksronde in met het sectiebestuur betaald voetbal.

In Gothenburg, waar vandaag voor de twee poules op de EK-eindronde wordt geloot, maken zowel Michels als Advocaat deel uit van het KNVBgezelschap. Het zijn drukke dagen voor de bondsbestuurders. Vandaag trachten sectie-voorzit- ter Martin van Rooijen en zijn medebestuursleden de Europese voetbalunie (UEFA) er van te overtuigen dat de EK-eindronde van 1996 in Nederland moet worden gehouden. Engeland, dat Gothenburg heeft volgehangen met posters ('Euro 96, it only can happen in England') heeft hetzelfde verlangen als de KNVB en ook Griekenland, Portugal en Oostenrijk dingen mee. Volgens UEFA-voorzitter Lennart Johansson zou de uitkomst op 5 mei wel eens verrassend kunnen zijn. "Door de politieke ontwikkelingen in Europa is er een explosieve groei van het aantal landen. Als we straks met vijftig landen krijgen te maken, moet men wel gaan denken aan zestien deelnemers en twee organiserende landen voor de eindronde. Dat zou al in 1996 het geval kunnen zijn. Ik denk dat de combinatie van Engeland en Nederland als organisatoren goed zou zijn."

Tussen het lobbyen door, gaan Martin van Rooijen en het bestuurslid technische zaken Paul Boels met Dick Advocaat om de tafel zitten. Volgens Boels "ontstaat er een probleem" als Advocaat de coaching van Oranje tijdens de kwalificatiereeks voor het WK van 1994 aan zich voorbij laat gaan. Boels is echter van mening dat dit probleem niet zal ontstaan. "In een eerste gesprek hebben we Advocaat gevraagd of hij zich kon vinden in een structuur waarbij Johan Cruijff er op de eindronde bij komt. Daar had hij toen geen bezwaar tegen."

"Zo heb ik dat toen niet precies gezegd" , kaatst Advocaat dat balletje momenteel terug. "Ik heb toen alles open gelaten." Nu de Hagenaar echter inziet dat een zichzelf respecterende coach deze beker maar beter aan zich voorbij kan laten gaan, overweegt hij nadrukkelijk in te gaan op de aanbie- ding die FC Den Haag hem heeft gedaan. Advocaat maakt van zijn hart geen moordkuil: "Johan Cruijff heeft het er allemaal niet makkelijker op gemaakt. Ik zou veel liever alles samen met hem doen, de kwalificatiewedstrijden plus het eindtoernooi. Iedere bondscoach die hier aan begint zal te maken krijgen met de geest van Johan. Ik ga nog wel goed luisteren wat de KNVB mij precies te bieden heeft."

Onwerkbare situatie

Het weinig alledaagse beleid dat het sectiebestuur thans in de zoveelste bondscoach-kwestie voert, kan al gauw tot een onwerkbare situatie leiden. Als Advocaat zou afhaken, dient zich de vraag aan wie dan bereid zal zijn voor Cruijff het vuile (kwalificatie)werk op te knappen. Cruijff, die voortdurend heeft laten doorschemeren dat het hem niet zo zeer om het WK '94, maar veeleer om het EK '92 was te doen, heeft voor nieuwe gesprekstof gezorgd door woensdag in Studio Sport op te merken dat hij er geen probleem van maakt de principeafspraken met de KNVB te vergeten als mocht blijken dat men hem na de kwalficatie bij nader inzien niet nodig heeft. Paul Boels toont zich maar ten dele verrast door dit jongste geluid van Cruijff: "Dit ligt weliswaar niet in de lijn van de gesprekken die wij met hem hebben gevoerd, maar Cruijff heeft wel gezegd dat hij beschikbaar is als wij vinden dat we hem nodig hebben. Dat houdt in dat wij hem ook niet nodig zouden kunnen hebben."

Tijdens het eerste gesprek tussen Cruijff en het duo Van Rooijen/Boels, is ook gesproken over het EK '92. "Meer in algemene zin, we hebben ook over Barcelona zitten praten" , zegt Boels, die er aan toevoegt dat dit jaar van een rol voor Cruijff in Zweden geen sprake zal zijn. Het sectiebestuur houdt voor het komende toernooi vast aan Michels/Advocaat, de 'toegevoegde waarde', waar Boels in relatie tot het nog zo vage WK '94 over spreekt, is nu niet aan de orde.

Ook niet als bijvoorbeeld enkele topspelers daar op aan zouden dringen?

Boels: "Daar wil niet op vooruit lopen."

De huidige technische staf koos gisteren in het tachtig kilometer ten noorden van Gothenburg gelegen Varberg het hotel voor medio juni. Het evenement wordt in principe voor Oranje vooraf gegaan door drie interlands. Op 25 maart staat de thuiswedstrijd tegen Joegoslavie (nog altijd zo genoemd in de voetbalwereld) op het programma. Op 29 april volgt een thuiswedstrijd tegen Argentinie en op 5 juni wordt in Parijs of in Lens tegen Frankrijk gespeeld. Die laatste wedstrijd komt te vervallen als Nederland en Frankrijk vandaag in dezelfde poule worden ondergebracht. Zwitserland geldt als alternatieve tegenstander. In Zwitserland willen Michels en Advocaat Oranje ook klaar stomen voor Zweden, waar op 8 juni naar toe wordt gereisd. Het toernooi wordt op 10 juni in Stockholm geopend en op 29 juni in Gothenburg afgesloten. Het Nederlands elftal speelt alle groepswedstrijden in Gothenburg; op 12, 15 en 18 juni. Het Ullevi-stadion van Gothenburg biedt plaats aan 35 000 toeschouwers. Per wedstrijd van het Nederlands elftal zijn voor de KNVB 7 000 kaartjes beschikbaar. De capaciteit van de stadions in de andere drie steden is nog geringer: Stockholm (27 000), Malmo (26 000) en Norrkoping (17 000).

Joegoslavie

Het bestuur van de UEFA heeft zich gisteren uitgebreid laten informeren over de situatie van het voetbal in Joegoslavie en de voormalige Sowjet-Unie. Voor voorzitter Lennart Johansson was die informatie zo bevredigend dat werd besloten vooralsnog niet de alternatieve deelnemers Denemarken en Italie op te roepen. Johansson: "Er is geen deadline, maar ik kan me voorstellen dat na 1 april niets meer wordt gewijzigd. De Joegoslavische voetbalbond bestaat nog steeds, dat is voor ons van belang. De Joegoslaven zijn wat ons betreft ook vrij spelers uit Kroatie en Slovenie op te stellen." De gewezen Sowjets nemen deel onder de naam Gemenebest van Onafhankelijke Staten, GOS, in het (voetbal)Engels van de loting van vandaag is dat CIS. Spelers uit de Oekrai- ne, Georgie en de Baltische staten mogen ook nu nog door de UEFA worden geselecteerd.

Naast zijn ideeen over het EK van 1996, deed Lennart Johansson nog een opmerkelijke uitspraak: "De nationale competities zijn in veel landen te groot. Ik ben voor competities van twaalf clubs. De bovenste zes kunnen dan verder gaan met een internationale competitie en de onderste zes met de nationale strijd om promotie en degradatie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden